Egészséges lúgos ételek V.rész
Egészséges lúgos ételek V.rész
36. Kamut
Egy újabb gabonaféle a listán. A kamut valójában tartalmaz glutént, de egyedülálló gabonaféle, amit máshogy emésztünk meg, mint a többi gabonát és nem savasítja el a szervezetet. Sok vasat és fehérjét tartalmaz, így magasabb a tápanyagértéke, és segíti a pH egyensúly fenntartását is.
37. Póréhagyma
A póréhagymát gyakran levesekben használjuk ízesítőként. Többet kellene fogyasztanunk, mivel lúgosít és tele van jobbnál jobb tápanyagokkal. Magas a C-vitamintartalma, ami segíti az immunrendszert és így az egészségmegőrzését. Magában nem olyan jó fogyasztani, de párolva más itt említett zöldségekkel együtt nagyon egészséges és finom lesz.
38. Citrom
Meglepő lehet, hogy itt szerepel a lúgosító ételek között, hiszen az íze olyan savanyú, és azt gondolnánk, hogy savas gyümölcs. Ellenkezőleg, a lúgos hatást fejt ki a szervezetben, és igen alacsony a cukortartalma, így nem fog átbillenteni a savas kémhatás felé, mint az édesebb gyümölcsök. Emellett tisztító, méregtelenítő hatású, ráadásul magas a C-vitamintartalma is, így akár mindennap ajánlott a fogyasztása.
39. Lencse
A nem vegetáriánus emberek gyakran „lenézik” a lencsét, pedig az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kap. Amellett, hogy lassan emészti meg a szervezet, rostban-, vitaminban- és ásványianyagban gazdag étel, ami lúgosítja a szervezetet. Jobb, ha te magad főzöd meg és nem konzerv változatban szerzed be.
40. Saláta
Míg sokan azt hiszik, hogy a közönséges saláta mentes a tápanyagoktól, igen jelentős a lúgosító hatása és egyeltalán nem haszontalan. Ajánlott megbarátkozni a római salátával és a többi változatával, ami szintén lúgosít és magas a tápanyagtartalma. A fő ok az mégis az, hogy a salátafélék fitonutrienseket tartalmaznak, amelyek segítik a pH egyensúly fenntartását.
41. Limabab
A limabab nagy vastartalmának köszönhetően igen népszerű a vegetáriánusok és vegánok körében.
Emellett magas a C-vitamin tartalma is.
Más jelenős hatása, hogy lúgosít és semlegesíti más savasító ételek hatását.
42. Lime
Mint a többi citrusfélét, a lime-ot is savasnak hiszik az emberek a savanyú íze miatt. Viszont a pH értéket felfelé mozdítják el, így igen ajánlott elkezdeni a fogyasztását, ha még nem tetted. Talán egy kicsit nehéz úgy enni, mint például a narancsot, ezért inkább más ételekkel együtt ajánlott az elkészítése.
43. Köles
A köles egy gluténmentes gabonaféle, és igen népszerű a gluténérzékenyek körében. Azért olyan közkedvelt, mert könnyen helyettesíthető vele a búza, akár kenyérről vagy más receptekről van szó. Ráadásul a búzával ellentétben természetes vas- és fehérjeforrás. Ez azt jelenti, hogy egészségesebb és nem savasítja el a szervezetedet sem.
44. Menta
A friss menta remek választás, ha valami különleges ízt akarsz adni az ételnek, ráadásul tele van hasznos tápanyaggal és lúgosít is. Ha a különböző gyógynövényekre és fűszernövényekre gondolsz, az a legjobb, ha olyanokkal töltöd meg a szekrényt, amelyek inkább lúgosítanak és nem savasítják el a szervezetedet. Próbáld ki, hogy egy-két mentalevelet teszel a turmixba vagy a detox vízbe. Ez friss ízt és különleges aromát fog adni neki és még egészségesebb lesz tőle az ital.
45. Mungóbab
Ismert a koleszterincsökkentő, rák- és cukorbetegség megelőző hatása.
Emellett lúgosítja a szervezetet, és kiváló egytálétel készíthető belőle.
Jó C-vitaminforrás, ami köztudottan javítja az immunrendszert.
A vegetáriánusok körében vastartalma miatt népszerű.
Folytatás: Egészséges lúgos ételek VI.résszel
EgészségVilága cikkajánló
EgészségVilága cikkajánló