Antioxidánsban gazdag ehető rovarok

Antioxidánsban gazdag ehető rovarok


 

Először mérte meg az ehető rovarok antioxidánsszintjét egy tanulmány, s mint kiderült, a szöcskék és selyemhernyók annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a friss narancslé - olvasható a Phys.org tudományos hírportálon.

 

 "Legalább kétmilliárd ember - a Föld lakosságának negyede -
rendszeresen fogyaszt rovarokat. A többieknek még egy kis biztatásra
van szüksége" - fogalmazott Mauro Serafini, az olaszországi Teramói
Egyetem professzora, a Frontiers in Nutrion című folyóiratban
megjelent tanulmány vezető szerzője.

A tudós szerint fontos, hogy olyan szempontokra hívják fel az
emberek figyelmét, amelyek megkönnyítik számukra a választást. A
táplálék íze és látványa nagyon fontos, de például sokak számára az
is ösztönző, ha egy étel egészséges.


"Az ehető rovarok kitűnő fehérjeforrások, gazdagok többszörösen
telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban és
rostokban. De mindeddig senki sem hasonlította össze őket olyan
klasszikus funkcionális ételekkel, mint az olívaolaj vagy a
narancslé az antioxidáns-tartalom szempontjából" - magyarázta a
professzor.

Serafini emlékeztetett rá, hogy számos olyan "superfood" van,
amelyeknek antioxidáns-kapacitásuk miatt nagy a szabadgyök-megkötő
képessége. A kutatás azt igazolta, hogy az ehető rovarok között is
vannak olyanok, amelyek ide sorolhatók.
A kutatók egy sor ehető rovart és gerinctelent vizsgáltak meg
antioxidáns-kapacitásuk szempontjából.

A rovarok ehetetlen részeit, a szárnyakat és a csápokat
eltávolították, majd minden egyedből két minta kivonatát tesztelték
a zsírtartalom szempontjából és abból a szempontból, hogy oldódik-e
vízben. Aztán minden minta antioxidáns-tartalmát és kapacitását is
mérték.

A szöcskék, selyemhernyók és tücskök vízben oldódó kivonataiban
volt a legmagasabb az antioxidáns-kapacitás: ötször magasabb, mint a
friss narancslében.
Az óriás-énekeskabócában, az óriás-vízibogárban, a fekete
tarantulában és a fekete skorpióban viszont elhanyagolható volt az
antioxidáns kapacitás.


"Világos a trend: a növényevők antioxidáns-kapacitása magasabb"
- mutatott rá a professzor.
A tanulmányban megjegyezték, hogy az összehasonlításhoz a
rovarok szárított, zsírmentes kivonatát használták, de még 88
százalékos vizes oldatként is elérik a friss narancslé
antioxidáns-kapacitásának 75 százalékát.

Érdekes módon, a rovarok polifenoltartalma - amely a növényeknél
az antioxidáns-kapacitás fő forrása - alacsonyabb volt a rovarokban,
mint a frissen facsart narancslében.
"Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a polifenolok mellett a
rovarok antioxidáns-kapacitása más, egyelőre ismeretlen összetevőkön
is múlik" - fűzte hozzá Serafini.


Az óriás-énekeskabócákban és a selyemhernyókban kétszer akkora
antioxidáns-aktivitást mértek, mint az olívaolajban, viszont a
fekete tarantulában, a pálmaféregben és a fekete hangyában nagyon
kevés volt ez a kapacitás.

A kutatók az eredmények alapján kiemelték, hogy az olyan ehető
rovarok, mint a szöcskék és selyemhernyók, gazdag forrásai az
antioxidánsoknak.

A tanulmány szerzői ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a
rovarok antioxidáns-kapacitásának emberre gyakorolt hatását
vizsgálni kell, mivel ez még tisztázatlan.

Forrás: MTI 2019. július 16

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

Természetes gyógyital ízületi kopásra
Egészség, Egészség cikkek
Naponta 1 decit fogyassz az ízületeid egészsége érdekében. 200 forintba sem kerül 1 havi adag!
Mellhártyagyulladás tünetei és kezelése
Egészség, Betegségek
A mellkártyagyulladás közvetlen kiváltó oka mindig valamilyen kórokozó, jellemzően valamilyen baktérium
Hogyan éljünk 10 évvel tovább?
Egészség, Egészség cikkek
Én döntöm el,hogy meg akarok öregedni, vagy sem,állítja a svéd háziorvos, egyetemi tanár 20 év kutató- és tu ...
Vírusos szemölcs tünetei és kezelése
Egészség, Betegségek
A HPV fertőzés nagyon gyakori. Emberről emberre terjed, de előfordul, hogy háziállatokról kerül a vírus a bőrre.
Mikor hatékonyabbak a vérny.csökkentők?
Egészség, Egészség cikkek
A tabletták jobban védenek a szívroham és agyvérzés ellen, ha lefekvés előtt veszik be, mintha reggel szedik őket.
A ritka hosszú élet titka
Egészség, Egészség cikkek
Mi lehet a hosszú élet titka? Sport, egészséges táplálkozás vagy a jó genetika? Nehéz megmondani.
Igyál citromos vizet!
Egészség, Egészség cikkek
Lúgosító hatással bír, így ha étkezés előtt iszod, segíthet fenntartani a szervezetben a magasabb pH-értéket
Vitaminok a terhesség alatt
Életmód, Táplálkozás
A magzat szükséglete következtében, a terhesség idején fokozódik az anya vitamin- és ásványi anyag igénye.
A csoda TE MAGAD VAGY!
Egészség, Egészség cikkek
Higgy a gyógyulásban, csak azt erősítsd! Lelkedben, ha igaz hit, békesség van, a tested is gyógyul, újra EGÉSZ lesz!

További cikkek »