A tejsavó és jótékony hatásai

A tejsavó és jótékony hatásai


Mi a tejsavó?

Tejipari melléktermék.
Mondták, tanították az iskolákban régebben.
Nem is használták másra, csak háziállatok, főleg disznók etetésére.

Mi is a tejsavó valójában?

A tejsavó nem más, mint a túrókészítés és a sajtgyártás után visszamaradó,
kiválóan hasznosítható anyag, az íróhoz hasonlóan savanykás ízű,
de azzal ellentétben opálosan átlátszó folyadék.

Már a régi görögök és rómaiak is ismerték, és használták gyógyításra és
szépítőszernek. Egyiptomban Kleopátra csodaszere volt.

A legrégibb idők óta köztudott, hogy a savó erősíti a tüdőt, elűzi a betegséget
és energizálja a szervezetet.

Ausztriában és Svájcban régebben mint gyógyitalt használták kúraszerűen
a betegek kezelésére.


A savó jótékony hatása a természetgyógyászatban bizonyított volt,
a modern orvostudomány pedig ezt igazolta is.

Emberi táplálékul is szolgálhat, bár jelenleg Magyarországon inkább
csak biogazdaságok termékei között, kis mennyiségben kerül kereskedelmi
forgalomba, mivel fogyasztása nem elterjedt.

Beszerzése kisebb gazdaságok túró és sajtkészítő üzemeiből lehetséges csak.

Mit kell tudni a tejsavóról?

  • A legmagasabb tápértékű fehérjeforrás.
  • A tejsavó a tej ásványianyag tartalmának 80%-t tartalmazza
    (Ca, Fe, Mg, P, K, Na, Zn, Cu, Mn, Se).
  • A-, C-, B1-, B2-, B6-, B12-vitaminokat tartalmaz
  • Hozzájárul az izomtömeg növeléséhez
  • Segít a fogyásban
  • Emésztési problémákra jó /székrekedés, puffadás, gyulladások,magas vérnyomás,
    vérzsírok, köszvény, elhízás/
  • Allergiák és immungyengeség esetén is segítséget jelenthet.
  • Stimulálja a T típusú, immunitásért felelős sejtek termelését
  • Rákos sejtek fejlődését megállítja

 

Egy új kutatás szerint a savóban lévő leucin segíti megelőzni az izomvesztést.
Az izomtömeg veszteségét, amely az életkorral jelentkezik, szarkopenia néven ismerjük,
amelynek nyilvánvalóbb oka az inaktivitás.
A szarkopenia a felnőttkor ötödik évtizedétől kezdve évente körülbelül 0,8% -os
vázizom-veszteséggel fejlődik.
A becslések szerint a 60 évesnél idősebb felnőtteknél 10%, 
a 80 évnél idősebb felnőtteknél több mint 50%.

A savófehérje tartalmaz még egy igazán fontos egészségügyi összetevőt: a glutationt.
A glutation a test minden sejtjében megtalálható.
Védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól, és különösen fontos a máj egészségéhez.

Kritikus szerepet játszik a méregtelenítésben és megvédi a sejteket a sugárzás,
a vegyi anyagok és a környezetszennyező anyagok káros hatásaitól. 
Fontos szerepet játszik a szarkopenia szempontjából is.

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »