A táplálék vízforrásai

A táplálék vízforrásai


Mit is igyunk?

 

Becslések szerint az elfogyasztott víz mintegy 20% -a élelmiszerből származik.
Az élelmiszerek víztartalma nagyon változó. Általában kevesebb,
mint 40% gabonatermékeknél, 40-70% meleg ételeknél, több mint 80% gyümölcsök
és zöldségek esetében, és körülbelül 90% az emberi anyatejben és a tehéntejben.

Tehát nem szükséges csak „tiszta” vizet inni, egyéb italok, mint a szörp, gyümölcslé,
szénsavas italok, tea és kávé is hozzájárulnak mindennapi igényekhez.
Amellett, hogy hozzájárulnak a vízigényünkhöz,
ezek az italok más kedvező hatással is lehetnek egészségünkre.
Fontos azonban tisztában lenni az italok cukor- és teljes energia-tartalmával.
Mértéktelen fogyasztásuk súlygyarapodáshoz és elhízáshoz vezethet.
Ezenkívül a cukrot tartalmazó italok gyakori fogyasztása növelhetik a fogszuvasodás kockázatát.

Koffein

A koffein enyhe vizelethajtó. De a koffeintartalmú italok (például tea, kávé, kóla)
normál körülmények között hozzájárulnak a folyadékbevitelhez és
nem kell több vizet inni az ezekben az italokban jelenlévő koffein kompenzálásához.
A terhes nőknek vigyázniuk kell a koffein bevitel mennyiségére (200mg/nap),
mert a magas koffein-szint alacsony születési súlyú csecsemőket eredményezhet.

Palackozott, szűrt vagy csapvíz?  

A palackozott vizek kényelmes módja a hidratálás megőrzésének.
Azonban nincsenek jelentős táplálkozási különbségek a palackozott és a csapvíz között
és a szabályozások néha szigorúbbak lehetnek a csapvíznél, mint a palackozott víznél.

A szűrési eljárás csökkenti a klórt, valamint a vízben lévő egyéb szennyeződéseket,
amelyek befolyásolhatják az ízt, de a szűrt víz nem nyújt
különleges előnyöket a táplálkozás szempontjából.

Alkohol

Az alkoholtartalmú italoknak dehidratáló hatása van.
Az tömény szeszek kiszáradást okozhatnak, míg a hígabb alkoholos italok,
mint például a sör, nettó hidratáló hatást fejthetnek ki.
Az ivóvíz az alkoholtartalmú italok mellett minimalizálja a dehidratáló hatásokat.

 

Kemény és lágy víz

A sok kalciumot és magnéziumot tartalmazó vizet kemény víznek nevezik,
és a vízforralókban és más háztartási eszközökben lerakódásokat okoz.
Az alacsony ásványi anyagokkal rendelkező víz lágy vízként ismert.
A kemény víz ivása egyik előnye a szív- és érrendszeri betegségek
és a stroke elleni védekező hatású lehet.

Víz és sport

Dehidratáció fordulhat elő a sportolók körében, különösen azoknál,
akik meleg éghajlaton és / vagy magasságban gyakorolnak.
Az izzadás nátriumot is tartalmaz, és a nátriumveszteség jelentős lehet.
Például egy sportoló, aki egy nap alatt 5 liter izzadságot termel,
elveszíti körülbelül 10 g nátriumot tartalmazó sót.
Ezért az elveszett nátrium helyettesítése szintén fontos lehet.
Folyadékok nélkülözhetetlenek az edzés előtt, alatt és után,
mivel a víztömeg mindössze 2% -ának dehidratációja károsíthatja a teljesítményt.

A kutatások kimutatták, hogy a víz önmagában nem a legjobb megoldás
a folyadék pótlására az erőteljes vagy tartós edzés alatt vagy után.
A speciálisan erre a célra készített italok szénhidrátokat (gyakran glükózt)
és nátriumot tartalmaznak az izzadságban elveszett nátrium helyett.
Az izotóniás italok összetétele hasonló a testfolyadékokhoz. 4-8% szénhidrátot
és nátriumot tartalmaznak, így energiát biztosítanak,
valamint a vizet és a nátriumot helyettesítik.

 

 

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »