Az agyagcsere több attól, hogy az étel energiává alakul át. Segíti az alapvető funkciók fenntartását, mint például a sejtek regenerálódása, a hormonegyensúly, a légzés vagy akár a vérkeringés. Elég sok tényező befolyásolja: a nemed, a korod, a magasságod, a testsúlyod és az étkezési szokásaid.
Minél gyorsabb az anyagcseréd, annál több energiád van, és annál hatékonyabb a fogyás.
El tudod képzelni, hogy a lassú anyagcserének mennyi mellékhatása lehet. Száraz bőr, ízületi problémák, súlygyarapodás, koleszterin problémák, menstruációs zavarok, szívritmus zavar és depresszió. Ezért is olyan fontos, hogy természetes módon felturbózd az agyagcserét, és ebben ez a 10 étel lehet a segítségedre!
1. Citrom
Nem csak az emésztőrendszert és a májat tisztítja, de az anyagcserét is felgyorsíthatod a fogyasztásával. Ez a hatás a magas C-vitamin tartalomnak és az enzim tartalomnak köszönhető, amelyek nagyon hasznosak, ha méregtelenítésről van szó. A méreganyagokat olyan vegyületekké alakítják át, amelyek salakanyag formájában eltávoznak a szervezetből.
Egyszerű a teendőd: igyál meg egy pohár langyos vizet egy fél citrom lefacsart levével. Ez legyen reggel az első dolgod, mert üres gyomorra még hatásosabb. Emellett salátákban és különböző ételeben is fogyaszthatod a citrom levét.
2. Zöld tea
A zöld tea emésztést segítő hatása régóta ismert. Így nem meglepő, hogy ebben a felsorolásban is szerepel. A polifenoloknak és antioxidánsoknak köszönhetően felgyorsítja az anyagcserét.
Egy 1999-es publikáció szerint a zöld tea termogén tulajdonságai (úgy fokozzák az anyagcsere-folyamatokat, hogy megemelik a testhőmérsékletet) elősegítik a zsír lebontását. Tehát nem csak a koffein tartalom miatt. Egy másik, 2010-es tanulmány szerint a zöld tea fogyasztása kifejezetten hasznos a súlycsökkentés és az ideális súly megtartása érdekében. A benne található katekin és koffein felgyorsítja az anyagcsere folyamatát és energiát biztosít a fogyás alatt.
A legjobb hatás érdekében tanácsos 2-3 bögre zöld teát inni minden nap.
3. Cayenne bors
Van egy speciális alkotóeleme, a kapszacin, ami a termogén tulajdonságainak köszönhetően sikeresen felgyorsítja az anyagcserét. A Biological Chemistry (Biológiai Kémia) című folyóirat 2008-ban publikált egy tanulmányt, miszerint a cayenne borsban található kapszacin fokozza az emésztési folyamatokat és a test hőmérsékletét is növeli. Ezáltal hozzásegít a fogyáshoz is.
A kapszacin emellett növeli a fehérjeaktivitást a zsírsejtekben a zsír lebontásához. Egy másik, 2012-es tanulmány szerint a cayenne bors különböző módon is képes befolyásolni a fogyókúrát: az energiaszint megemelkedésével és az étvágy csökkentésével.
4. Grapefruit
Ez a citrusos gyümölcs tele van az oly szükséges C-vitaminnal. Ez a vitamin tökéletes a zsírégetés és az anyagcsere felgyorsítására. De nem csak a C-vitamin miatt olyan hasznos gyümölcs. Egyféle flavonoidot tartalmaz, amit úgy hívnak, hogy naringenin, amely antioxidáns hatása miatt kifejezetten jó hatással van az anyagcserére. Ez a flavonoid csökkenti az inzulint is a vérben, amelynek következtében javul a vércukorszint, és ez is hozzájárul az anyagcsere folyamtokhoz.
A Nutrition and Metabolism (Tápanyag és anyagcsere) című folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy alacsony kalóriás étrend kombinálása egy pohár grapefruit lével, nem csak az anyagcserét szabályozza, hanem felgyorsítja a súlycsökkenés folyamatát is.
A legjobb hatás érdekében frissen facsart grapefruit levet igyál sok rosttal.
5. Alma
Számos jó tulajdonsága van, köztük az is, hogy természetes úton segíti az anyagcserét. Az alacsony kalóriatartalmának és magas rosttartalmának köszönthetően ideális bármelyik fogyókúrához. A rost szintén hozzájárul a zsír sejtekben történő felszívódásának a megakadályozásához a sejtekben, helyette segíti a víz felszívódását. Nem csoda, hogy felgyorsítja az anyagcserét.
Ráadásul sokáig nem leszel tőle éhes, így nem kezdesz el egészségtelen nasikat enni. Ezért ajánlott, ha étkezés előtt megeszel egy almát. De melyik alma a legjobb? Mindegyik nagyon egészséges, viszont a zöldalma van a legelső helyen az anyagcsere folyamatok szempontjából.
6. Gyömbér
Ez a jól ismert hozzávaló szintén termogén tulajdonságokkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy növeli a testhőmérsékletet így az anyagcsere gyorsaságát is. Segít fenntartani a jóllakottság érzését, így csökkenti az elfogyasztott kalóriákat is, ráadásul elégeti a már bevitt kalóriát.
Egy 2009-es tanulmányban felfedezték, hogy a gyömbér csökkentheti a belső zsír mennyiségét és javítja az anyagcserét. Ha rendszeresen fogyasztod, nagy esély van rá, hogy csökkenti a magas koleszterin mellékhatásait. Egy 2012-es publikációban szintén megerősítik a fontosságát a súlycsökkenés és anyagcsere folyamatok szempontjából.
7. Fahéj
Nem csak finom, de igen jó hatással van a fogyásra is. Alacsony a kalóriatartalma, de sok antioxidánst tartalmaz, így nem csoda, hogy kiválóan segíti az emésztést. A fahéj természetes vér glükóz-szint stabilizátor. Növeli a test inzulin érzékenységét, ami a testzsír csökkenéséhez vezet. Egy 2008-as tanulmányban leírták, hogy a fahéj mi módon csökkenti a koleszterint és javítja a vércukorszintet.
Egy 2010-es publikációban bebizonyították, hogy a fahéj egyes alkotóelemei jó hatással vannak az anyagcseréhez kötődő egészségügyi problémákra, mint például a gyulladásra és az inzulin érzékenységre vagy az elhízásra.
Szakértők azt tanácsolják, hogy a jó emésztés érdekében 20 napon keresztül fél vagy 1 teáskanál fahéjat fogyasszunk. Nem kötelező 20 nap után abbahagyni, mivel az fahéj fogyasztása teljesen biztonságos.
9. Mandula
Ne ijedj meg attól, hogy a mandulának magas a kalóriatartalma, mert mellette nagy számban tartalmaz Omega-3 zsírsavat, ami ideális az anyagcsere folyamatok javítására. Az Omega-3 kiválóan csökkenti a leptin hormon termelődését, ami egy olyan természetes kémiai anyag, ami lassítja az anyagcserét.
Egy 2007-ben megjelent cikkben tudósok kifejtették, hogy a magas rosttartalmának köszönhetően a mandula nem hizlal. Azon kívül, hogy csökkenti a koleszterinszintet, szerepet játszik az szénhidrát glikémiás hatásának a csökkenésében, ha a mandulával egyszerre van elfogyasztva. Ráadásul fehérjében gazdag, ami azt jelenti, hogy segíti a kalória elégetését evés után.
Naponta egy marék mandula több, mint elég a kellő hatás érdekében. De adagold túl.
10. Brokkoli
Egy igazi szuper étel, tele vitaminokkal és ásványianyagokkal. A C-vitamin és a kalcium a gyors anyagcsere fő „kellékei”. Emellett nagy számban tartalmaz olyan anyagokat, amelyek pedig a zsír lebontása szempontjából elengedhetetlenek. Nem is beszélve az alacsony kalóriatartalomról, szóval annyit ehetsz belőle, amennyit csak akarsz.
Igen ajánlott a rendszeres fogyasztása, és nem csak az anyagcsere folyamatok szempontjából, de a teljeskörű egészséged miatt is.
Forrás: vízmegoldas.hu