Vitamin- és ásványianyag-étrendkiegészítők

Vitamin- és ásványianyag-étrendkiegészítők


Vitamin- és ásványianyag-étrendkiegészítők

A leggyakrabban használt vitamin- és ásványianyag-étrendkiegészítők nem javítják, de nem is károsítják az egészséget - vélik kanadai kutatók az amerikai kardiológustársaság folyóiratában közzétett tanulmányukban.

A torontói St. Michael's Kórház és a Torontói Egyetem kutatói áttekintették a 2012 januárja és 2017 október között a témáról angol nyelven megjelent adatokat és klinikai vizsgálatokról közzétett tanulmányokat, és azt találták, hogy a multivitaminok, a D-vitamin, a kalcium és a C-vitamin - a leggyakrabban használt étrend-kiegészítők - szedésének semmilyen haszna nincsen, ugyanakkor semmilyen kockázattal nem járnak a szív- és érrendszeri betegségek, a szívroham, a stroke, vagy az idő előtti elhalálozás megelőzésében.

"Meglepődve állapítottuk meg, hogy milyen kevés pozitív hatásuk van az emberek által fogyasztott legnépszerűbb étrend-kiegészítőknek. Felülvizsgálatunk azt találta, hogy nem káros, ha multivitaminokat, D-vitamint, kalciumot vagy C-vitamint szedünk, de látszólag semmilyen haszna nincs" - idézte a St. Michael Kórház közleménye David Jenkinst, a Journal of the American College of Cardiology folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzőjét.

A kutatók megállapították, hogy egyedül a folsav, továbbá a B-vitaminok folsavval együtt alkalmazva csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kockázatát.

"Az embereknek tudatában kell lenniük annak, milyen étrend-kiegészítőket fogyasztanak, és figyelniük kell arra, hogy
kimondottan az egészségügyi szakemberek által megállapított vitaminhiány vagy ásványianyag-hiány pótlására szolgáló készítményt szedjenek" - tette hozzá Jenkins.

A kutatócsoport által felülvizsgált adatok az A, B1, B2, B3(niacin), B6, B9 (folsav), C, D és E vitaminokra, valamint a
béta-karotinra, kalciumra, vasra, cinkre, magnéziumra és szelénre vonatkoztak. A multivitaminok alatt olyan étrend-kiegészítőket vizsgáltak, amelyek a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, nem pedig néhány kiválasztottat tartalmaztak.

"A folsavon kívül, amely csökkentheti a stroke és a szívbetegségek kockázatát, a leghatásosabb, ha az ember egészséges
étrendet követ, hogy feltöltődjön vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Mostanáig egyetlen étrend-kiegészítőkről készült kutatás sem bizonyította, hogy nincs jobb, mint a kevésbé feldolgozott élelmiszerek, köztük zöldségek, gyümölcsök és magvak fogyasztása" -hangsúlyozta David Jenkins.  

Forrás: MTI 2018. május 29


Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

EgészségVilága cikkajánló

Egészséges lúgos ételek VIII.rész
Életmód, Egyéb
Sokan úgy gondolják, hogy a keményítőt tartalmazó ételek savasak
Hogyan éljünk 10 évvel tovább?
Egészség, Egészség cikkek
Egy svéd orvos tanácsa: 10 aranyszabályt tarts be, hogy egészséges, hosszú életed legyen!
Így pusztítja a vírus a tudomány hitelét
Egészség, Egészség cikkek
Soha ekkora lehetősége nem volt a kutatóknak, hogy visszaszerezzék az emberek tudományba vetett hitét
Mellhártyagyulladás tünetei és kezelése
Egészség, Betegségek
Elég ritka betegségről van szó, általában csak a legsúlyosabb tüdőgyulladásoknál jelentkezik.
Alacsony vérnyomás tünetei és kezelése
Egészség, Betegségek
A vérnyomás-monitorozás fontos része, hogy a páciens a vizsgálat alatt napi tevékenységéről naplót vezet.
Az elhízás veszélyes
Életmód, Fogyókúra
A rák négy leggyakoribb típusának kialakulásában már nagyobb szerepet játszik az elhízás, mint a dohányzás
Egészséges lúgos ételek I.rész
Életmód, Egyéb
72 lúgosító étel – a test természetes egyensúlyáért Egészséges lúgos ételek I.rész
Üdvözöl az Egészség Világa Magazin!
Kiemelt cikkek, Ajánlott cikkek
Üdvözlünk az Egészség Világa magazin olvasói között! Magazinunk négy fő pilléren nyugszik: Életmód, Egész ...
Optimális emberi étrend?
Egészség, Egészség cikkek
Vannak csoportok, ahol a kalóriák akár 80 százaléka is szénhidrátokból származik, mások főként hússal laknak jól

További cikkek »