Popeye kedvence a spenót

Popeye kedvence a spenót


A spenótlé előnyei az egészségre

Ez a zöldség szinte felsorolhatatlan pozitív hatással van a szervezetre, így rendszeres fogyasztását ajánljuk. Gyakran fogyasztják főtt, nyers és pépes formában, de a spenótlé is ugyanolyan népszerű. Az alacsony kalóriatartalomnak köszönhetően az edzők és a fitneszrajongók egyik legegészségesebb választása. A spenótlé nagyon sokoldalú, és ízletes ital, elkészítésekor szinte bármilyen gyümölccsel vagy zöldséggel keverhető. 

Mi a spenótlé?

A spenótlé a friss, nyers spenótlevélből kivont folyadék. Sötétzöld színű, enyhén keserű ízű. Előfordulhat, hogy a nyers szag kezdetben kissé visszataszító. Ez az oka annak, hogy a spenótlevet gyakran összekeverik a méz, az alma vagy más illatos összetevőkkel a szag és az íz elfedésére.

A spenótlé tápanyag tartalma:

Az alábbiakban felsoroljuk a spenótlé táplálkozási értékét 1 csésze adagban:

  • Összes kalória: 6
  • Szénhidrátok: 2 g
  • Zsír: 0
  • Fehérje: 2 g
  • Nátrium: 48 mg
  • Kálium: 334 mg
  • A-vitamin: 112%
  • C-vitamin: 28%
  • Kalcium: 6%
  • Vas: 10%

 

Hogyan készítsünk otthon spenótlevet?

Házi spenótlé recept:

Hozzávalók:

  • 2 csésze apróra vágott spenót
  • 1 csésze víz

Előkészítési idő: 5 perc

Elkészítése:

  • Mossa meg alaposan a spenótot.
  • Tegye egy turmix gépbe és adjon hozzá vizet.
  • Szűrje meg és azonnal fogyasztható

Tipp: Még pár csepp citromlé vagy alma, zeller, stb. is hozzáadható a finomabb íz és az egészség kedvéért.

 

Lássuk a spenótlé előnyeit:

  1. Kezeli és megakadályozza a vérszegénységet:

A spenótlé vastartalma meglehetősen magas, biztosítja a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő képződését, ami javítja a vérkeringést. Ezáltal a szervek oxigénellátása is növekszik, ami a szervezet jobb működéséhez vezet.

Az anémiás (vészes vérszegénység) helyzetek kezelésére, valamint a későbbiekben a probléma megelőzésére naponta szükséges fogyasztani.

  1. Jó a terhesség alatt:

Az anya méhében növekvő magzathoz sok vitamin és ásványi anyag szükséges, és a spenótlével ez könnyen biztosítható a szervezet számára. Szintén előnyös a szoptató anyának, aki spenótlével megnövelheti a szoptatás során a tej minőségét. A spenót könnyen emészthető, és nem okoz jelentős mellékhatásokat korlátozott mennyiségben.

  1. Gazdag diétás rost:

A spenótlé számos jótékony hatással lehet a gyomorra. Sok diétás rostanyagot tartalmaz, amely nemcsak az emésztést segíti elő, és a székrekedést kezeli, hanem a gyomorfekélyt is gyógyítja, valamint a colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) esetében is hatásos.

  1. Támogatja az egészséges csontokat és a fogakat:

Nagy mennyiségű kalcium van a spenótban. Ez segít a csontok és a fogak megfelelő egészségének megőrzését. A K-vitamin szintje segít az osteoporosi (csontritkulás) hatékony megelőzésében.

  1. Javítja a látást:

A sötétzöld levelek sok nélkülözhetetlen fitotápanyagot tartalmaznak, beleértve a luteint és a béta-karotint, ezáltal gondoskodva látásunk épségéről. Kezeli a szürke hályogot és az éjszakai vakságot is. A spenótlé is segít csökkenteni a makula degenerációját, amely az életkorral összefüggő tényezők miatt következik be.

  1. Szépíti a bőrt:

Magas A vitamin tartalmának köszönhetően védi a bőrszövetet, rendszeres fogyasztásával búcsút mondhat a tág pórusoknak, aknénak, ráncoknak és a sötét foltoknak is.

  1. Spenótlevet hajra:

Vitaminjaival és ásványi anyagaival erősíti a szőrtüszőket és a hajgyökeret.

  1. Antioxidánsban gazdag étel:

A spenótlé antioxidánsokat tartalmaz, amik nagyon fontosak a szabad gyökök elleni küzdelemben. Sötétzöld lé, amely egy Lutein nevű vegyületet tartalmaz, ami az oxidatív károsodás csökkentéséhez szükséges. A jó egészség mellett a Lutein tartalma sokféle ráktípus ellen is védheti a szervezetet.

 

  1. A fogyás előnyei:

Egy csésze spenótlé csak 6 kalóriát tartalmaz! Ezért gyakran használják az edzés utáni italok elkészítéséhez, hogy élvezzék a finom ízt, anélkül, hogy aggódnának a kalóriaszámlálással. Emellett a spenótlé növeli az anyagcserét, javítja az emésztést és ezáltal segíti a fogyást.

  1. Reumás ízületi gyulladás kezelése:

A spenótlé bőséges gyulladáscsökkentő szerekben, mint a kaempferol és neoxanthin, amik csökkenthetik a szervezetben a gyulladást és szabályozzák a reumás ízületi gyulladás súlyosságát.

11. Erősíti az idegrendszert:

A spenótlé magnéziumot tartalmaz, amely erősítheti az idegrendszert és stimulálja annak funkcióit. Kiváló agyi tápanyag, amely javítja a kognitív képességeket. A vérkeringés javításával a spenótlé megvédheti az idegei egészségét és megakadályozhatja az idegbetegségeket, mint például a Parkinson-kór.

 

Spenótlevek mellékhatásai:

Bár a spenótlé egészséges, de óvatosan fogyassza, mert a túlzott mennyiségű ital mellékhatást okozhat.

Magas oxalát- és nitrát tartalma miatt az erre érzékenyeknek érdemes vigyázni.

Íme néhány, a lével kapcsolatos kockázat:

  • Vesekövek
  • Hasi fájdalom
  • Alacsony vérnyomás
  • Görcs
  • Hányás
  • Gyenge pulzus
  • Fejfájás
  • Hasmenés
  • Köszvény
Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »