Popeye kedvence a spenót

A spenótlé előnyei az egészségre
Ez a zöldség szinte felsorolhatatlan pozitív hatással van a szervezetre, így rendszeres fogyasztását ajánljuk. Gyakran fogyasztják főtt, nyers és pépes formában, de a spenótlé is ugyanolyan népszerű. Az alacsony kalóriatartalomnak köszönhetően az edzők és a fitneszrajongók egyik legegészségesebb választása. A spenótlé nagyon sokoldalú, és ízletes ital, elkészítésekor szinte bármilyen gyümölccsel vagy zöldséggel keverhető.
Mi a spenótlé?
A spenótlé a friss, nyers spenótlevélből kivont folyadék. Sötétzöld színű, enyhén keserű ízű. Előfordulhat, hogy a nyers szag kezdetben kissé visszataszító. Ez az oka annak, hogy a spenótlevet gyakran összekeverik a méz, az alma vagy más illatos összetevőkkel a szag és az íz elfedésére.
A spenótlé tápanyag tartalma:
Az alábbiakban felsoroljuk a spenótlé táplálkozási értékét 1 csésze adagban:
- Összes kalória: 6
- Szénhidrátok: 2 g
- Zsír: 0
- Fehérje: 2 g
- Nátrium: 48 mg
- Kálium: 334 mg
- A-vitamin: 112%
- C-vitamin: 28%
- Kalcium: 6%
- Vas: 10%
Hogyan készítsünk otthon spenótlevet?
Házi spenótlé recept:
Hozzávalók:
- 2 csésze apróra vágott spenót
- 1 csésze víz
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítése:
- Mossa meg alaposan a spenótot.
- Tegye egy turmix gépbe és adjon hozzá vizet.
- Szűrje meg és azonnal fogyasztható
Tipp: Még pár csepp citromlé vagy alma, zeller, stb. is hozzáadható a finomabb íz és az egészség kedvéért.
Lássuk a spenótlé előnyeit:
- Kezeli és megakadályozza a vérszegénységet:
A spenótlé vastartalma meglehetősen magas, biztosítja a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő képződését, ami javítja a vérkeringést. Ezáltal a szervek oxigénellátása is növekszik, ami a szervezet jobb működéséhez vezet.
Az anémiás (vészes vérszegénység) helyzetek kezelésére, valamint a későbbiekben a probléma megelőzésére naponta szükséges fogyasztani.
- Jó a terhesség alatt:
Az anya méhében növekvő magzathoz sok vitamin és ásványi anyag szükséges, és a spenótlével ez könnyen biztosítható a szervezet számára. Szintén előnyös a szoptató anyának, aki spenótlével megnövelheti a szoptatás során a tej minőségét. A spenót könnyen emészthető, és nem okoz jelentős mellékhatásokat korlátozott mennyiségben.
- Gazdag diétás rost:
A spenótlé számos jótékony hatással lehet a gyomorra. Sok diétás rostanyagot tartalmaz, amely nemcsak az emésztést segíti elő, és a székrekedést kezeli, hanem a gyomorfekélyt is gyógyítja, valamint a colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) esetében is hatásos.
- Támogatja az egészséges csontokat és a fogakat:
Nagy mennyiségű kalcium van a spenótban. Ez segít a csontok és a fogak megfelelő egészségének megőrzését. A K-vitamin szintje segít az osteoporosi (csontritkulás) hatékony megelőzésében.
- Javítja a látást:
A sötétzöld levelek sok nélkülözhetetlen fitotápanyagot tartalmaznak, beleértve a luteint és a béta-karotint, ezáltal gondoskodva látásunk épségéről. Kezeli a szürke hályogot és az éjszakai vakságot is. A spenótlé is segít csökkenteni a makula degenerációját, amely az életkorral összefüggő tényezők miatt következik be.
- Szépíti a bőrt:
Magas A vitamin tartalmának köszönhetően védi a bőrszövetet, rendszeres fogyasztásával búcsút mondhat a tág pórusoknak, aknénak, ráncoknak és a sötét foltoknak is.
- Spenótlevet hajra:
Vitaminjaival és ásványi anyagaival erősíti a szőrtüszőket és a hajgyökeret.
- Antioxidánsban gazdag étel:
A spenótlé antioxidánsokat tartalmaz, amik nagyon fontosak a szabad gyökök elleni küzdelemben. Sötétzöld lé, amely egy Lutein nevű vegyületet tartalmaz, ami az oxidatív károsodás csökkentéséhez szükséges. A jó egészség mellett a Lutein tartalma sokféle ráktípus ellen is védheti a szervezetet.
- A fogyás előnyei:
Egy csésze spenótlé csak 6 kalóriát tartalmaz! Ezért gyakran használják az edzés utáni italok elkészítéséhez, hogy élvezzék a finom ízt, anélkül, hogy aggódnának a kalóriaszámlálással. Emellett a spenótlé növeli az anyagcserét, javítja az emésztést és ezáltal segíti a fogyást.
- Reumás ízületi gyulladás kezelése:
A spenótlé bőséges gyulladáscsökkentő szerekben, mint a kaempferol és neoxanthin, amik csökkenthetik a szervezetben a gyulladást és szabályozzák a reumás ízületi gyulladás súlyosságát.
11. Erősíti az idegrendszert:
A spenótlé magnéziumot tartalmaz, amely erősítheti az idegrendszert és stimulálja annak funkcióit. Kiváló agyi tápanyag, amely javítja a kognitív képességeket. A vérkeringés javításával a spenótlé megvédheti az idegei egészségét és megakadályozhatja az idegbetegségeket, mint például a Parkinson-kór.
Spenótlevek mellékhatásai:
Bár a spenótlé egészséges, de óvatosan fogyassza, mert a túlzott mennyiségű ital mellékhatást okozhat.
Magas oxalát- és nitrát tartalma miatt az erre érzékenyeknek érdemes vigyázni.
Íme néhány, a lével kapcsolatos kockázat:
- Vesekövek
- Hasi fájdalom
- Alacsony vérnyomás
- Görcs
- Hányás
- Gyenge pulzus
- Fejfájás
- Hasmenés
- Köszvény
EgészségVilága cikkajánló









EgészségVilága cikkajánló








