A gyógyító burgonya
Gyomorpanaszok ellen hagyd héjában a krumplit
A héj nélkül főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav. Ha azonban héjában főzzük, vagy sütjük az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ebben az esetben a krumpli nem a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.
A héjában főtt burgonyában főzés után is megmarad a bélműködéshez szükséges ballaszt- és salakanyag és a C-vitamin nagy része. Télen a C-vitamin egy részét pótolhatjuk a burgonya rendszeres fogyasztásával is.
A szervezet számára legjobb elkészítési módja héjában megfőzni, vagy a sütőben szintén héjastól megsütni. Így őrzi meg legjobban értékes vitaminjait, és az ásványi anyagokat.
Az egykori szegény ember a sütőben, kemencében sült vagy főtt krumplit frissen, sóval, kevés zsírral ette.
A héjában főtt burgonya közömbösíti a gyomorsavat, hurutra, fekélyre, bélgyulladásra javasolt. Elsősorban akkor fejti ki hátasat, ha só nélkül fogyasztjuk.
Alaposan megmosott, nagyjából egyforma burgonyákat felteszünk főni. Főzéstől számított kb. 30 perc múlva leöntjük róla a vizet és hagyjuk kihűlni. Egy részét már fogyaszthatjuk is, de a többit lehűlés után rakjuk hűtőbe, így később fogyasztható még.
Megmarad a tápanyagok nagy része akkor is, ha a burgonyákat alaposan megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, a vágott felületet kévés zsírral, vagy vajjal megkenjük, megszórjuk őrölt köménnyel és a vágott felülettel lefele tepsibe tesszük, sütőben megsütjük.
Süthetjük egészben is az azonos nagyságú burgonyákat. Sütési ideje kb. 60 perc.
Télen, amikor kevés vitaminhoz jut a szervezetünk, burgonyával is pótolhatjuk a C-vitamint.
Milyen gyógyító hatásai vannak még a burgonyának?
● A szárított gyümölcsök után a burgonya tartalmazza a legtöbb káliumot, mely a szívműködés segítője.
● Egy friss kutatás szerint a burgonya jó gyógymód lehet az irritábilis bél szindrómával járó székrekedés enyhítésére.
● A burgonya semlegesíti az antibiotikumok mellékhatását, védő hatást fejt ki a megnövekedett radioaktív sugárzás esetén.
● Megvédi a szervezetet a bekerült nitrátoktól, és nitritektől.
● A burgonyában levő B6-vitamin segít az agynak szerotonint előállítani, ezáltal segíti az agyműködést, csökkenti a szorongást.
A krumpli fogyasztás titka a megfelelő ételtársítás.
A krumpli legkönnyebben a zöldségekkel, hidegen sajtolt olajokkal és erjedésgátló fűszerekkel (őrölt kömény és édesnemes piros paprika) emészthető.
Laszlo Scheidl tollából
Külső kép forrása:pxhere.com
Tetszett a cikk?
EgészségVilága cikkajánló
Miért fogyasszunk köszmétét?
Egészség, Egészség cikkek
Termesztés alatt vannak zöld és piros, szőrös és csupasz fajták is, az ízük viszont éretlen állapotban egyfor ...
Gyulladás tünetei és kezelése
Egészség, Betegségek
Problémát okozhat a lesoványodás és a fehérjehiány, de akár az is, ha a beteg túl idős.
Egy váratlan baleset és utána...
Gyógyulások, Gyógyulások története
Nagy csattanással a padozatra esett és talán két pillanattal később iszonyatos fájdalmat éreztem a jobb lábamon
Csökken a gyógynövények mennyisége
Népi gyógyászat, Gyógynövények
Gyógynövény ágazat 20-25 ezer ember foglalkoztatását biztosítja
Magyarországon
A cukorbetegségről
Egészség, Egészség cikkek
A cukorbetegség a vakság, a veseelégtelenség, a szívroham, a stroke és az alsó végtag amputációjának fő oka.
Mammográfia: Miért fontos a vizsgálat?
Egészség, Egészség cikkek
A nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák.
A csodálatos mák
Népi gyógyászat, Gyógynövények
A magyar néphagyomány szerint, ha minden nap fogyaszt mákot, nem lesznek anyagi nehézségei
Csökkenti a szélütés kockázatát....
Egészség, Egészség cikkek
A "politabletta" vérhigító aszpirint, koleszterincsökkentőt és kétféle vérnyomáscsökkentőt tartalmaz.
Egészséges lúgos ételek II.rész
Életmód, Egyéb
Lehet, hogy gyermekkorodban meghagytad a tányérodon ezeket a zöldségeket, de most itt az ideje, hogy szeresd