A gyógyító burgonya
Gyomorpanaszok ellen hagyd héjában a krumplit
A héj nélkül főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav. Ha azonban héjában főzzük, vagy sütjük az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ebben az esetben a krumpli nem a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.
A héjában főtt burgonyában főzés után is megmarad a bélműködéshez szükséges ballaszt- és salakanyag és a C-vitamin nagy része. Télen a C-vitamin egy részét pótolhatjuk a burgonya rendszeres fogyasztásával is.
A szervezet számára legjobb elkészítési módja héjában megfőzni, vagy a sütőben szintén héjastól megsütni. Így őrzi meg legjobban értékes vitaminjait, és az ásványi anyagokat.
Az egykori szegény ember a sütőben, kemencében sült vagy főtt krumplit frissen, sóval, kevés zsírral ette.
A héjában főtt burgonya közömbösíti a gyomorsavat, hurutra, fekélyre, bélgyulladásra javasolt. Elsősorban akkor fejti ki hátasat, ha só nélkül fogyasztjuk.
Alaposan megmosott, nagyjából egyforma burgonyákat felteszünk főni. Főzéstől számított kb. 30 perc múlva leöntjük róla a vizet és hagyjuk kihűlni. Egy részét már fogyaszthatjuk is, de a többit lehűlés után rakjuk hűtőbe, így később fogyasztható még.
Megmarad a tápanyagok nagy része akkor is, ha a burgonyákat alaposan megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, a vágott felületet kévés zsírral, vagy vajjal megkenjük, megszórjuk őrölt köménnyel és a vágott felülettel lefele tepsibe tesszük, sütőben megsütjük.
Süthetjük egészben is az azonos nagyságú burgonyákat. Sütési ideje kb. 60 perc.
Télen, amikor kevés vitaminhoz jut a szervezetünk, burgonyával is pótolhatjuk a C-vitamint.
Milyen gyógyító hatásai vannak még a burgonyának?
● A szárított gyümölcsök után a burgonya tartalmazza a legtöbb káliumot, mely a szívműködés segítője.
● Egy friss kutatás szerint a burgonya jó gyógymód lehet az irritábilis bél szindrómával járó székrekedés enyhítésére.
● A burgonya semlegesíti az antibiotikumok mellékhatását, védő hatást fejt ki a megnövekedett radioaktív sugárzás esetén.
● Megvédi a szervezetet a bekerült nitrátoktól, és nitritektől.
● A burgonyában levő B6-vitamin segít az agynak szerotonint előállítani, ezáltal segíti az agyműködést, csökkenti a szorongást.
A krumpli fogyasztás titka a megfelelő ételtársítás.
A krumpli legkönnyebben a zöldségekkel, hidegen sajtolt olajokkal és erjedésgátló fűszerekkel (őrölt kömény és édesnemes piros paprika) emészthető.
Laszlo Scheidl tollából
Külső kép forrása:pxhere.com
Tetszett a cikk?
EgészségVilága cikkajánló
Hashártyagyulladás tünetei és kezelése
Egészség, Betegségek
Hashártyagyulladás akkor jön létre, ha az egyébként steril hashártyára valamilyen kórokozó kerül, ott elszapo ...
Torok- és mandulagyulladás tünetei és kezelése
Egészség, Betegségek
Az elsődleges ellátásban dolgozó orvosokhoz forduló betegek 10%-a torokgyulladás miatt jelentkezik
A doktor 90 éves anyukája
Egészség, Egészség cikkek
Az öregedés első jeleként az érzékszerveink válnak rosszabbá.
Kávé és élettartam
Életmód, Táplálkozás
Több száz különböző vegyületet tartalmaz, amelyek közül néhány fontos egészségügyi előnyökkel jár.
Harmónia testnek és léleknek
Kiemelt cikkek, Ajánlott cikkek
Ebben a nyitócikkben körbevezetünk magazinunk világában, bemutatva, hogyan segíthetnek cikkeink abban, hogy tudato ...
Gyógyító növények
Népi gyógyászat, Gyógynövények
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
Igyál citromos vizet!
Egészség, Egészség cikkek
20 ok, amiért érdemes citromos vízzel kezdeni a napodat!
A citromos víz nemcsak tökéletes szomjoltó, de a szer ...
Közönséges levendula
Népi gyógyászat, Gyógynövények
A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény.
Cickafark
Népi gyógyászat, Gyógynövények
A cickafark egy olyan gyógynövény, mely nem hiányozhat életünkből.