A gyógyító burgonya
Gyomorpanaszok ellen hagyd héjában a krumplit
A héj nélkül főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav. Ha azonban héjában főzzük, vagy sütjük az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ebben az esetben a krumpli nem a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.
A héjában főtt burgonyában főzés után is megmarad a bélműködéshez szükséges ballaszt- és salakanyag és a C-vitamin nagy része. Télen a C-vitamin egy részét pótolhatjuk a burgonya rendszeres fogyasztásával is.
A szervezet számára legjobb elkészítési módja héjában megfőzni, vagy a sütőben szintén héjastól megsütni. Így őrzi meg legjobban értékes vitaminjait, és az ásványi anyagokat.
Az egykori szegény ember a sütőben, kemencében sült vagy főtt krumplit frissen, sóval, kevés zsírral ette.
A héjában főtt burgonya közömbösíti a gyomorsavat, hurutra, fekélyre, bélgyulladásra javasolt. Elsősorban akkor fejti ki hátasat, ha só nélkül fogyasztjuk.
Alaposan megmosott, nagyjából egyforma burgonyákat felteszünk főni. Főzéstől számított kb. 30 perc múlva leöntjük róla a vizet és hagyjuk kihűlni. Egy részét már fogyaszthatjuk is, de a többit lehűlés után rakjuk hűtőbe, így később fogyasztható még.
Megmarad a tápanyagok nagy része akkor is, ha a burgonyákat alaposan megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, a vágott felületet kévés zsírral, vagy vajjal megkenjük, megszórjuk őrölt köménnyel és a vágott felülettel lefele tepsibe tesszük, sütőben megsütjük.
Süthetjük egészben is az azonos nagyságú burgonyákat. Sütési ideje kb. 60 perc.
Télen, amikor kevés vitaminhoz jut a szervezetünk, burgonyával is pótolhatjuk a C-vitamint.
Milyen gyógyító hatásai vannak még a burgonyának?
● A szárított gyümölcsök után a burgonya tartalmazza a legtöbb káliumot, mely a szívműködés segítője.
● Egy friss kutatás szerint a burgonya jó gyógymód lehet az irritábilis bél szindrómával járó székrekedés enyhítésére.
● A burgonya semlegesíti az antibiotikumok mellékhatását, védő hatást fejt ki a megnövekedett radioaktív sugárzás esetén.
● Megvédi a szervezetet a bekerült nitrátoktól, és nitritektől.
● A burgonyában levő B6-vitamin segít az agynak szerotonint előállítani, ezáltal segíti az agyműködést, csökkenti a szorongást.
A krumpli fogyasztás titka a megfelelő ételtársítás.
A krumpli legkönnyebben a zöldségekkel, hidegen sajtolt olajokkal és erjedésgátló fűszerekkel (őrölt kömény és édesnemes piros paprika) emészthető.
Laszlo Scheidl tollából
Külső kép forrása:pxhere.com
Tetszett a cikk?
EgészségVilága cikkajánló
Tévhitek a sóról
Egészség, Egészség cikkek
A só fontos szerepet játszott az ételkészítésben évezredek óta.
Vírusos szemölcs tünetei és kezelése
Egészség, Betegségek
Emberről emberre terjed, de előfordul, hogy háziállatokról kerül a vírus a bőrre.
Gyomorfekély, okai és tünetei
Egészség, Betegségek
A gyomorfekély kialakulásának több oka is lehet, amelyek gyakran együttesen járulnak hozzá a probléma megjelenéséhez.
Természetes gyógyital ízületi kopásra
Egészség, Egészség cikkek
Naponta 1 decit fogyassz az ízületeid egészsége érdekében ebből az italból
Anyai ágon örökölhető betegségek
Egészség, Egészség cikkek
Ezek a betegségek öröklődhetnek anyai ágon
Banán, a jó alvás titka
Egészség, Egészség cikkek
Rengeteg probléma és gond tartja ébren. Igyon egy csésze teát, és induljon el pihenni.
5 tipp az eredményes fogyásért
Életmód, Fogyókúra
Maradj tudatos akkor is, ha már a kívánt eredményt látod a tükörben!
Miért lehet hidegben megfázni?
Egészség, Egészség cikkek
Valójában nem a hidegtől fázunk meg, az csak hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetünk legyengüljön.
Mellrák
Egészség, Betegségek
Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni