A gyógyító burgonya

Gyomorpanaszok ellen hagyd héjában a krumplit
A héj nélkül főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav. Ha azonban héjában főzzük, vagy sütjük az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ebben az esetben a krumpli nem a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.
A héjában főtt burgonyában főzés után is megmarad a bélműködéshez szükséges ballaszt- és salakanyag és a C-vitamin nagy része. Télen a C-vitamin egy részét pótolhatjuk a burgonya rendszeres fogyasztásával is.
A szervezet számára legjobb elkészítési módja héjában megfőzni, vagy a sütőben szintén héjastól megsütni. Így őrzi meg legjobban értékes vitaminjait, és az ásványi anyagokat.
Az egykori szegény ember a sütőben, kemencében sült vagy főtt krumplit frissen, sóval, kevés zsírral ette.
A héjában főtt burgonya közömbösíti a gyomorsavat, hurutra, fekélyre, bélgyulladásra javasolt. Elsősorban akkor fejti ki hátasat, ha só nélkül fogyasztjuk.
Alaposan megmosott, nagyjából egyforma burgonyákat felteszünk főni. Főzéstől számított kb. 30 perc múlva leöntjük róla a vizet és hagyjuk kihűlni. Egy részét már fogyaszthatjuk is, de a többit lehűlés után rakjuk hűtőbe, így később fogyasztható még.
Megmarad a tápanyagok nagy része akkor is, ha a burgonyákat alaposan megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, a vágott felületet kévés zsírral, vagy vajjal megkenjük, megszórjuk őrölt köménnyel és a vágott felülettel lefele tepsibe tesszük, sütőben megsütjük.
Süthetjük egészben is az azonos nagyságú burgonyákat. Sütési ideje kb. 60 perc.
Télen, amikor kevés vitaminhoz jut a szervezetünk, burgonyával is pótolhatjuk a C-vitamint.
Milyen gyógyító hatásai vannak még a burgonyának?
● A szárított gyümölcsök után a burgonya tartalmazza a legtöbb káliumot, mely a szívműködés segítője.
● Egy friss kutatás szerint a burgonya jó gyógymód lehet az irritábilis bél szindrómával járó székrekedés enyhítésére.
● A burgonya semlegesíti az antibiotikumok mellékhatását, védő hatást fejt ki a megnövekedett radioaktív sugárzás esetén.
● Megvédi a szervezetet a bekerült nitrátoktól, és nitritektől.
● A burgonyában levő B6-vitamin segít az agynak szerotonint előállítani, ezáltal segíti az agyműködést, csökkenti a szorongást.
A krumpli fogyasztás titka a megfelelő ételtársítás.
A krumpli legkönnyebben a zöldségekkel, hidegen sajtolt olajokkal és erjedésgátló fűszerekkel (őrölt kömény és édesnemes piros paprika) emészthető.
Laszlo Scheidl tollából
Külső kép forrása:pxhere.com
Tetszett a cikk?
EgészségVilága cikkajánló

Az unoka mosolya a legjobb vitamin
Egészség, Egészség cikkek
Ezek az apró pillanatok segítenek elfelejteni a napi gondokat, és emlékeztetnek arra, mi az igazán fontos az életben.

Csipkebogyó
Népi gyógyászat, Gyógynövények
A csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be.

Mit tudhat ez a kis gyümölcs?
Életmód, Táplálkozás
A citrom egy csodálatos gyümölcs, ami tumorellenes hatású.

A leggyakoribb őszi betegségek
Egészség, Betegségek
A közösségi betegségek szempontjából a leginkább veszélyeztetettek a bölcsődés és a kis óvodás korosztály

Győzni születtél!
Egészség, Egészség cikkek
Az élet nem mindig könnyű, és azt gondolhatod, hogy a nehézségek, amelyeket cipelsz, nagyobbak, mint amit elbírsz.

Hasnyálmirigyrákról amit tudni lehet általában
Egészség, Betegségek
A hasnyálmirigyrák pontos oka nem mindig ismert, számos kockázati tényező hozzájárulhat a kialakulásához

Így segíts, ha fáj a gyerek feje
Egészség, Betegségek
Ha a gyerekednél visszatérő fejfájás jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni a problémával.

Sikeres őssejt beültetés...
Egészség, Betegségek
Őssejt beültetésével kezeltek sikeresen egy HIV-fertőzöttet

Túl sokat cipelsz...
Egészség, Egészség cikkek
Túl sokat cipelsz...
"A nyakam nagyon fájt.
Így hát abbahagytam a szűk ruhák viselését, kicseréltem a sz ...