A gyógyító burgonya

Gyomorpanaszok ellen hagyd héjában a krumplit
A héj nélkül főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav. Ha azonban héjában főzzük, vagy sütjük az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ebben az esetben a krumpli nem a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.
A héjában főtt burgonyában főzés után is megmarad a bélműködéshez szükséges ballaszt- és salakanyag és a C-vitamin nagy része. Télen a C-vitamin egy részét pótolhatjuk a burgonya rendszeres fogyasztásával is.
A szervezet számára legjobb elkészítési módja héjában megfőzni, vagy a sütőben szintén héjastól megsütni. Így őrzi meg legjobban értékes vitaminjait, és az ásványi anyagokat.
Az egykori szegény ember a sütőben, kemencében sült vagy főtt krumplit frissen, sóval, kevés zsírral ette.
A héjában főtt burgonya közömbösíti a gyomorsavat, hurutra, fekélyre, bélgyulladásra javasolt. Elsősorban akkor fejti ki hátasat, ha só nélkül fogyasztjuk.
Alaposan megmosott, nagyjából egyforma burgonyákat felteszünk főni. Főzéstől számított kb. 30 perc múlva leöntjük róla a vizet és hagyjuk kihűlni. Egy részét már fogyaszthatjuk is, de a többit lehűlés után rakjuk hűtőbe, így később fogyasztható még.
Megmarad a tápanyagok nagy része akkor is, ha a burgonyákat alaposan megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, a vágott felületet kévés zsírral, vagy vajjal megkenjük, megszórjuk őrölt köménnyel és a vágott felülettel lefele tepsibe tesszük, sütőben megsütjük.
Süthetjük egészben is az azonos nagyságú burgonyákat. Sütési ideje kb. 60 perc.
Télen, amikor kevés vitaminhoz jut a szervezetünk, burgonyával is pótolhatjuk a C-vitamint.
Milyen gyógyító hatásai vannak még a burgonyának?
● A szárított gyümölcsök után a burgonya tartalmazza a legtöbb káliumot, mely a szívműködés segítője.
● Egy friss kutatás szerint a burgonya jó gyógymód lehet az irritábilis bél szindrómával járó székrekedés enyhítésére.
● A burgonya semlegesíti az antibiotikumok mellékhatását, védő hatást fejt ki a megnövekedett radioaktív sugárzás esetén.
● Megvédi a szervezetet a bekerült nitrátoktól, és nitritektől.
● A burgonyában levő B6-vitamin segít az agynak szerotonint előállítani, ezáltal segíti az agyműködést, csökkenti a szorongást.
A krumpli fogyasztás titka a megfelelő ételtársítás.
A krumpli legkönnyebben a zöldségekkel, hidegen sajtolt olajokkal és erjedésgátló fűszerekkel (őrölt kömény és édesnemes piros paprika) emészthető.
Laszlo Scheidl tollából
Külső kép forrása:pxhere.com
Tetszett a cikk?
Kiemelt ApróHirdetések
További kiemelt ApróHirdetések »
EgészségVilága cikkajánló

Hashártyagyulladás tünetei és kezelése
Egészség, Betegségek
Hashártyagyulladás akkor jön létre, ha az egyébként steril hashártyára valamilyen kórokozó kerül, ott elszapo ...

A rák gyökerének megtalálása
Egészség, Egészség cikkek
Otto Heinrich Warburg fedezte fel a rák okát 1923-ban, a védelem ettől a halálos betegségtől nagyon egyszerű.

Csipkebogyó
Népi gyógyászat, Gyógynövények
A csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be.

Alacsony vérnyomás tünetei és kezelése
Egészség, Betegségek
A vérnyomás-monitorozás fontos része, hogy a páciens a vizsgálat alatt napi tevékenységéről naplót vezet.

Segítség! Ég a gyomrom!
Egészség, Betegségek
A nagy mennyiségű gyomorsav kiváltója lehet még a túlzottan cukros étrend, mivel a cukor fogyasztása savat termel.

A cukorbetegségről
Egészség, Betegségek
A cukorbetegség a vakság, a veseelégtelenség, a szívroham, a stroke és az alsó végtag amputációjának fő oka.

Vérehulló fecskefű
Népi gyógyászat, Gyógynövények
Gyökerei rostszerűek, gyöktörzse húsos, hengeres, kissé elágazó, többfejű és több szárat fejleszt.

Mi a hosszú élet titka?
Egészség, Egészség cikkek
A kutatók már hosszú évek óta próbálják megfejteni a hosszú élet titkát

Mozgás erősíti a szervezet védekező mechanizmusát
Egészség, Egészség cikkek
Meg kell nézni, hogy a táplálkozása alapján mi az, amire az adott ember szervezetének szüksége van.