Egészséges lúgos ételek II.rész
Egészséges lúgos ételek II.rész
6. Avokádó és avokádóolaj
Nem meglepő, hogy az avokádó is szerepel a listán. Ez a krémes zöld gyümölcs tele van különböző hasznos tápanyagokkal, így a legtöbb hasonló listán helyet kap. Káliumban és egészséges zsírokban igen gazdag, így a lúgosítás mellett más előnyökhöz is juthatsz a fogyasztásával. Az avokádóolajat hozzákeverheted más, nem lúgosító vagy akár savas hatást kifejtő olajokhoz.
7. Bazsalikom
Lehet, nem is tudtad, hogy akár a gyógynövények vagy a fűszerek is hatással lehetnek a testet pH értékére. De mint kiderült, vannak jó fűszerek és rossz fűszerek. A bazsalikom például lúgosít, és mellette egyéb más jótékony tulajdonsága van, mint például a flavonoid tartalma, ami hozzájárul a test gyógyulásához.
8. Cékla
A cékla most népszerűbb, mint valaha, ráadásul lúgosító hatása is jelentős. Azért olyan fontos zöldség, mert tartalmaz egy ritka fitonutrienst, a betalint, amelynek rákmegelőző hatása van. Fogyaszthatod köretként, salátában, turmixokban vagy akár brownie-t süthetsz belőle! Fontos, hogy frissen vásárold meg, majd otthon párold meg, mivel így megmarad a tápanyagtartalma.
9. Brokkoli
Egy alapvető étel, ami nem meglepő módon lúgosít is. A brokkoli egyike azoknak a zöldségeknek, amelyeknek olyan nagy a tápanyagértéke és annyira egészségesek, hogy generációk óta előkelő helye van a tányérunkon. Sütéssel vagy párolással gyorsan finom köretet készíthetünk belőle.
10. Kelbimbó
Lehet, hogy gyermekkorodban meghagytad a tányérodon a kelbimbót, de most itt az ideje, hogy megszeresd ezt a roppant egészséges zöldséget. Kimutatták, hogy segít lebontani a szervezetben, amit más savasító ételek okoztak, így hozzájárul a test pH egyensúlyának kialakításához és fenntartásához. Továbbá tele van vitaminnal, ásványianyagokkal és rosttal, így tökéletes köret lehet bármilyen ételhez. A legjobb, ha frissen veszed meg és otthon megpárolod.
11. Hajdina
A hajdinát sokszor említjük, ha egészséges ételekről van szó, mert gluténmentes, de mégis lehet belőle tésztát készíteni. Ez igen hasznos azok számára, akik gluténérzékenyek. Szintén lúgos étel, így nyugodtan fogyaszthatod és nem kell attól félned, hogy savas lesz a gyomrod. Meglepően jó fehérjeforrás, valamint sok vasat is tartalmaz. Ha eddig még nem próbáltad a hajdinát, az interneten számos receptet találsz az elkészítésére és ne aggódj, nagyon egyszerű lesz.
12. Fejes káposzta
Ha nem szereted a káposzta ízét, légy nyitott. Lehet, hogy csak nem találtad még meg a jó receptet. Nagyon egyszerű az elkészítése, így, ha eddig tiltólistán volt nálad, akkor adj neki egy újabb esélyt! A lúgosság mellett egyes rákbetegségeket megelőzéséhez és gyógyításához is hozzájárul. Emellett nagy a rosttartalma, és alacsony a kalóriatartalma, így a legtöbb diétában fogyasztható.
13. Sárgarépa
A sárgarépa jó a szemnek, de emellett még lúgosít is. Így duplán egészséges és nyersen vagy párolva is nagyon finom.
Számos vitamint tartalmaz, valamint rostot és káliumot, így igen hasznos zöldség.
Vegyél mintát Tapsi Hapsiról, és egyél sok-sok sárgarépát.
14. Karfiol
Ugyanahhoz a családhoz tartozik, mint a brokkoli és a kelbimbó, és hasonló egészségre gyakorolt hatásai is vannak, beleértve azt, hogy lúgosít. Sok rostot tartalmaz, és kiváló C-vitamin forrás. Szintén nagyon egyszerű az elkészítése, de nyersen (vagy enyhén párolva) a leghatékonyabb a lúgosító tulajdonsága. Akár rizs helyettesítőként is fogyaszthatód, ha csökkenteni szeretnéd a szénhidrát bevitelt. Egyszerűen csak turmixold le a nyers karfiolt rizsszem méretűre, majd egy kis olajjal párold körülbelül 15 percig.
15. Zeller
Muszáj szeretni a zellert, még akkor is, ha nem vagy oda az ízéért. Amellett, hogy remek lúgosító zöldség, alacsony a kalóriatartalma és számos hasznos tápanyag található benne. Ha nem szereted elropogtatni, mert tele megy a fogad a szárával, akkor fogyaszd zöldturmixban sok gyümölccsel.
Folytatás: Egészséges lúgos ételek III.résszel
EgészségVilága cikkajánló
EgészségVilága cikkajánló