Egészséges lúgos ételek II.rész

Egészséges lúgos ételek II.rész


Egészséges lúgos ételek II.rész

 

6. Avokádó és avokádóolaj

avokado

Nem meglepő, hogy az avokádó is szerepel a listán. Ez a krémes zöld gyümölcs tele van különböző hasznos tápanyagokkal, így a legtöbb hasonló listán helyet kap. Káliumban és egészséges zsírokban igen gazdag, így a lúgosítás mellett más előnyökhöz is juthatsz a fogyasztásával. Az avokádóolajat hozzákeverheted más, nem lúgosító vagy akár savas hatást kifejtő olajokhoz.

7. Bazsalikom

bazsalikom

Lehet, nem is tudtad, hogy akár a gyógynövények vagy a fűszerek is hatással lehetnek a testet pH értékére. De mint kiderült, vannak jó fűszerek és rossz fűszerek. A bazsalikom például lúgosít, és mellette egyéb más jótékony tulajdonsága van, mint például a flavonoid tartalma, ami hozzájárul a test gyógyulásához.

8. Cékla

cekla

A cékla most népszerűbb, mint valaha, ráadásul lúgosító hatása is jelentős. Azért olyan fontos zöldség, mert tartalmaz egy ritka fitonutrienst, a betalint, amelynek rákmegelőző hatása van. Fogyaszthatod köretként, salátában, turmixokban vagy akár brownie-t süthetsz belőle! Fontos, hogy frissen vásárold meg, majd otthon párold meg, mivel így megmarad a tápanyagtartalma.

9. Brokkoli

brokkoli

Egy alapvető étel, ami nem meglepő módon lúgosít is. A brokkoli egyike azoknak a zöldségeknek, amelyeknek olyan nagy a tápanyagértéke és annyira egészségesek, hogy generációk óta előkelő helye van a tányérunkon. Sütéssel vagy párolással gyorsan finom köretet készíthetünk belőle.

10. Kelbimbó

kelbimbo

Lehet, hogy gyermekkorodban meghagytad a tányérodon a kelbimbót, de most itt az ideje, hogy megszeresd ezt a roppant egészséges zöldséget. Kimutatták, hogy segít lebontani a szervezetben, amit más savasító ételek okoztak, így hozzájárul a test pH egyensúlyának kialakításához és fenntartásához. Továbbá tele van vitaminnal, ásványianyagokkal és rosttal, így tökéletes köret lehet bármilyen ételhez. A legjobb, ha frissen veszed meg és otthon megpárolod.

 

11. Hajdina

hajdina

A hajdinát sokszor említjük, ha egészséges ételekről van szó, mert gluténmentes, de mégis lehet belőle tésztát készíteni. Ez igen hasznos azok számára, akik gluténérzékenyek. Szintén lúgos étel, így nyugodtan fogyaszthatod és nem kell attól félned, hogy savas lesz a gyomrod. Meglepően jó fehérjeforrás, valamint sok vasat is tartalmaz. Ha eddig még nem próbáltad a hajdinát, az interneten számos receptet találsz az elkészítésére és ne aggódj, nagyon egyszerű lesz.

12. Fejes káposzta

kaposzta

Ha nem szereted a káposzta ízét, légy nyitott. Lehet, hogy csak nem találtad még meg a jó receptet. Nagyon egyszerű az elkészítése, így, ha eddig tiltólistán volt nálad, akkor adj neki egy újabb esélyt! A lúgosság mellett egyes rákbetegségeket megelőzéséhez és gyógyításához is hozzájárul. Emellett nagy a rosttartalma, és alacsony a kalóriatartalma, így a legtöbb diétában fogyasztható.

13. Sárgarépa

sargarepa

A sárgarépa jó a szemnek, de emellett még lúgosít is. Így duplán egészséges és nyersen vagy párolva is nagyon finom.
Számos vitamint tartalmaz, valamint rostot és káliumot, így igen hasznos zöldség.

Vegyél mintát Tapsi Hapsiról, és egyél sok-sok sárgarépát.

 

14. Karfiol

karfiol

Ugyanahhoz a családhoz tartozik, mint a brokkoli és a kelbimbó, és hasonló egészségre gyakorolt hatásai is vannak, beleértve azt, hogy lúgosít. Sok rostot tartalmaz, és kiváló C-vitamin forrás. Szintén nagyon egyszerű az elkészítése, de nyersen (vagy enyhén párolva) a leghatékonyabb a lúgosító tulajdonsága. Akár rizs helyettesítőként is fogyaszthatód, ha csökkenteni szeretnéd a szénhidrát bevitelt. Egyszerűen csak turmixold le a nyers karfiolt rizsszem méretűre, majd egy kis olajjal párold körülbelül 15 percig.

zeller

15. Zeller

Muszáj szeretni a zellert, még akkor is, ha nem vagy oda az ízéért. Amellett, hogy remek lúgosító zöldség, alacsony a kalóriatartalma és számos hasznos tápanyag található benne. Ha nem szereted elropogtatni, mert tele megy a fogad a szárával, akkor fogyaszd zöldturmixban sok gyümölccsel.

Folytatás: Egészséges lúgos ételek III.résszel

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

Vérzékenység
Egészség, Betegségek
Lényege, hogy a vér alvadása erősen lelassul, bármilyen seb erős vérzést okoz.
Egészség cikkek, ajánlatok....
Egészség, Egészség cikkek
Egy másik egészség témájú magazint is szerkesztek, melyben sok hasznos ajánlat található. Tovább....
A gombák elszaporodása a szervezetben
Egészség, Egészség cikkek
Teljesen természetes állapot, hogy körülbelül százféle gombafaj található folyamatosan az emberi szervezetben.
Végezd mindennap, csoda történik!
Egészség, Egészség cikkek
Le kell feküdni a fal elé, lábunkat pedig támasszuk fel a falra, és maradjunk ebben a pozícióban 10-15 percen keresztül.
A gyógyító burgonya
Egészség, Egészség cikkek
A szervezet számára legjobb elkészítési módja héjában megfőzni, vagy a sütőben szintén héjastól megsütni.
Házi készítésű árpakávé
Életmód, Táplálkozás
Az árpakávé könnyen emészthető ital, jót tesz a betegeknek és lábadozóknak, kisgyermekeknek és idős embereknek,
A karfiol:
Életmód, Táplálkozás
Tudtad, hogy gyógyító ereje van? Vagy azt, hogy remekül fogyhatsz tőle?
Egészséges lúgos ételek II.rész
Életmód, Táplálkozás
Ha lúgosítani szeretnél, tudnod kell, hogy mely ételek váltanak ki lúgosító hatást a szervezetedben.
5 hasznos recept
Egészség, Egészség cikkek
Rendszeres ismétlésük segít megszabadulni a fejfájástól és elfelejtheti a szédülést és energikusabbnak érezni magát.

További cikkek »