Az A-vitamin


Az A-vitamin

Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely állati (retinol) és növényi forrásban (karotinoid) található meg a természetben.

Az A-vitamin egészségügyi előnyei

Az A-vitamin az emberi egészség szempontjából nagyon fontos zsírban oldódó vegyületek csoportja.
Elengedhetetlenek a szervezet számára, beleértve az egészséges látás fenntartását, az immunrendszer és szervek normális működésének biztosítását, valamint a csecsemőknek a méhben való megfelelő növekedését és fejlődését.

Az A-vitamin vegyületek megtalálhatók mind az állati, mind a növényi élelmiszerekben, és két különböző formában vannak. Az “önmagában” előforduló A-vitamin és az úgynevezett “előanyagok” formájában is, ezek a A-provitaminok.
Az önmagában előforduló A-vitamin a vitamin aktív formája, melyet a tested is használhat. Az állati eredetű termékekben található meg, a hús, a csirke, a hal és a tejtermékekben.

A-provitamin karotinoidok – alfa-karotin, béta-karotin és béta-kriptoxantin a növényekben található vitamin inaktív formája. Ezeket a vegyületeket a szervezet aktív formává alakítja át. Például a vékonybélben béta-karotint retinollá alakítja át.

Az A-vitamin 6 fontos egészségügyi előnye.

1. Védi a szemedet az éjszakai vakságtól.

Az A-vitamin elengedhetetlen a látás megőrzéséhez .
Valójában az A-vitamin-hiány egyik első tünete lehet éjszakai vakság,
amely előfordulhat az A-vitamin-hiányban szenvedő embereknél, mivel a vitamin a rodopszin fő összetevője.
A rodopszin a szemünk retinájában található, és rendkívül érzékeny a fényre. Az éjszakai vakságban szenvedő betegek a nap folyamán rendesen látnak de a sötétség beköszöntekor látásuk csökken, mert a szemük küzd, hogy alacsonyabb szinten vegyék fel a fényt.
Az éjszakai vakság megakadályozásán túlmenően a megfelelő mennyiségű béta-karotin fogyasztása lassíthatja a látás csökkenését.
A  vakság legfőbb oka a korfüggő makula degeneráció.

2. Csökkenti bizonyos rák betegségek kockázatát

A rák akkor fordul elő, ha az abnormális sejtek kezeletlen módon kezdenek növekedni vagy osztódni.
Mivel az A-vitamin fontos szerepet játszik a sejtek növekedésében és fejlődésében, annak hatása a rák megelőzésében fontos szerepe van.
A szervezetben lévő A-vitamin szint és a rák kockázata közötti kapcsolat jelenleg még mindig nem teljesen tisztázott. A jelenlegi bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy az A-vitamin megfelelő mennyisége csökkentheti bizonyos ráktípusok kockázatát

3. Támogatja az egészséges immunrendszert

Az A-vitamin létfontosságú szerepet játszik a szervezet természetes védekezésének fenntartásában.
Részt vesz a fehérvérsejtek termelésében és működésében is, amelyek segítenek a baktériumok és más kórokozók elnyelésében és tisztításában.
Ez azt jelenti, hogy az A-vitamin hiánya növelheti a fertőzésekre való hajlamot és késleltetheti a gyógyulását.

4. Csökkenti az akne kockázatát

Az akne egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség.
Bőrfoltok és anyajegyek alakulnak ki, leggyakrabban az arcon, háton és mellkason.
Bár a foltok fizikailag ártalmatlanok, az akne súlyos hatással lehet az emberek mentális egészségére, és alacsony önértékeléshez, szorongáshoz és depresszióhoz vezethet.

5 Támogatja a csont egészségét

A kevés A-vitamint fogyasztó személyeknél nagyobb a kockázata a csonttöréseknek, mint a megfelelő mennyiségű vitamint fogyasztóknál. Megfigyelések szerint a túladagolt A vitamint fogyasztóknál is ez a helyzet, de orvosilag ez még nem alátámasztott.

6. Elősegíti az egészséges növekedést és a reprodukciót

Az A-vitamin fontos az egészséges reprodukciós rendszer fenntartásához mind a férfiaknál, mind a nőknél, valamint az embriók normális növekedésének és fejlődésének biztosítása a terhesség alatt.
Terhes nőknél az A-vitamin is szerepet játszik a születendő gyermek számos jelentős szervének és szerkezetének, beleértve a csontváz, az idegrendszer, a szív, a vesék, a szem, a tüdő és a hasnyálmirigy növekedésében és fejlődésében.

Az A -vitamin egy zsírban oldódó vitamin , amely a szervezetben tárolódik. Ez azt jelenti, hogy a felesleges fogyasztás hányingert, szédülést, fejfájást, vagy akár halált is okozhat.

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

Székrekedés tünetei és kezelése
Egészség, Betegségek
A székrekedés általában nem önálló betegség, hanem fontos tünet, mely a bélműködés és a székürítés zav ...
Mennyi kávét fogyasszunk?
Életmód, Táplálkozás
Napi fél és 3 csésze közötti kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre
Házi készítésű árpakávé
Életmód, Táplálkozás
Az árpakávé könnyen emészthető ital, jót tesz a betegeknek és lábadozóknak, kisgyermekeknek és idős embereknek,
A ritka hosszú élet titka
Egészség, Egészség cikkek
Mi lehet a hosszú élet titka? Sport, egészséges táplálkozás vagy a jó genetika? Nehéz megmondani.
A zellerlé ezért egészséges
Népi gyógyászat, Gyógynövények
A szárzeller igen egészséges élelmiszer, amelynek leve - kis túlzással - igazi csodaital.
A rák gyökerének megtalálása
Egészség, Egészség cikkek
Otto Heinrich Warburg fedezte fel a rák okát 1923-ban, a védelem ettől a halálos betegségtől nagyon egyszerű. 19 ...
Csontkinövés
Egészség, Betegségek
Lehet, kézen és lábon egyaránt és az esztétikai látványon kívül sokszor kényelmetlen és fájdalmas is lehet.
Alacsony vérnyomás tünetei és kezelése
Egészség, Betegségek
Alacsony vérnyomásról beszélhetünk, ha a vérnyomás első értéke, tartósan nem haladja meg a 100 Hgmm-t.
Mi okozza az elhízást?
Egészség, Egészség cikkek
Nem az akaraterő hiánya okozza az elhízást egy pszichológiai kutatás szerint

További cikkek »