A karfiol:


 

A karfiol nem ismeretlen zöldség nálunk, sok jótékony tulajdonsága van.

Például tudtad, hogy gyógyító ereje van? Vagy azt, hogy remekül fogyhatsz tőle?
Közeli rokonságban áll a káposztával, a kelbimbóval, a kelkáposztával és a brokkolival, és bár feltehetően Kínából terjedt el, mégis leginkább az európaiak fogyasztják. Jelentős a C-vitamin tartalma, de kálium, cink és vastartalma miatt is érdemes fogyasztani, különösen a téli időszakban. Ráadásul a mélyhűtés hatására sem veszíti el a vitamintartalmát. A C-vitaminon kívül B-vitaminokban is gazdag, a B12-vitaminon kívül az összes fajtát tartalmazza.

1. Segíti az immunrendszer és idegrendszer működését

Vitamin- és ásványianyag-tartalmának keveredése egy olyan komplex védelmet nyújt a szervezetednek, mellyel nem csak az immunrendszered erősítheted, hanem az idegrendszer egészséges működéséhez is hozzájárul.

2. Hozzájárul az éles látáshoz

Szelén tartalma miatt a káros szabad gyökök elleni harcban is kiváló segítség a karfiol, de szemed egészsége érdekében is nélkülözhetetlen, ugyanis megakadályozhatja a szürke hályog, illetve a sárgafolt kialakulását. A látás élesedik és ehhez még a sárgarépával sem kell kombinálni a karfiol fogyasztását.

3. Érelmeszesedés ellen is hatékony

A zöldség folsav tartalma csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét, de az erek elmeszesedésének megakadályozásában is nagyon hatékony. Bizonyos vizsgálatok még azt is kimutatták, hogy a folsav az Alzheimer-kór kialakulását megelőzheti, sőt a kialakult betegség tüneteinek romlását is lassíthatja.
4. Tisztít testileg, lelkileg
Enzimjeinek köszönhetően növeli az életerőt, elősegíti a vízleadást, ezzel jó szolgálatot tesz a vese- és hólyagproblémáknál, rosttartalma pedig segít salaktalanítani a szervezetet. A vérnyomás csökkentéséhez is hozzájárul, de a depressziós tünetek megakadályozásában is kipróbálhatod. Tanácsos ilyenkor nyersen egy-egy kis darab karfiolrózsát elrágcsálni, ha így fogyasztod, akkor még a csontrendszered egészséges működéséhez is hozzájárul.

5. Finom fogyasztószer

Az egészséges testsúly elérésében is szerepet játszik. A karfiol energiatartalma rendkívül alacsony, ugyanakkor magas telítő-értékkel párosul. Ez azt jelenti, hogy nem kell ahhoz sokat enned belőle, hogy jóllakj tőle. Diétázóknak kötelező beépíteni a mindennapi táplálkozásukba. Energiaszegény étrendben és – elenyésző szénhidráttartalma miatt – cukorbetegeknek is kedvező táplálék.

Fogyaszd bátran!
 
 
 
 
 
Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

Egészség szolgáltatások

További egészség szolgáltatások »