A csodálatos mák
A csodálatos mák
A magyar néphagyomány szerint, ha minden nap fogyaszt mákot, nem lesznek anyagi nehézségei, és a gyermekáldás sem marad el. Jótékony hatásai miatt nagyon sokan szeretik.
A mák (Papaver) a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjébe tartozó mákfélék
(Papaveraceae) családjának névadó nemzetsége.
Előfordulása, élőhelye
Fajai Eurázsia, Afrika és Észak-Amerika mérsékelt és hideg égövi területein honosak.
Általában fagytűrők.
Megjelenése, felépítése
A virágot két csészelevél borítja a bimbó kinyílása előtt.
Virágzáskor a csészelevelek lehullnak. A pártát négy sziromlevél alkotja.
A magház gubóterméssé fejlődik, amelyben sok apró mag található.
Felhasználása
A nemzetség több faját (pipacs, alpesi mák, keleti mák, izlandi mák)
dísznövénynek ültetik, bár az utóbbi időkben sokat veszítettek népszerűségükből.
Egyes változatokat kimondottan kertészeti célokra nemesítettek ki.
A kerti mák (Papaver somniferum) fontos élelmiszernövény: népszerű,
mákkal ízesített ételek például a pozsonyi kifli és a mákos guba.
Gubója alkaloidákat tartalmaz (morfin, kodein, papaverin stb.);
magasabb alkaloida-tartalmú fajtái adják az ópiumgyártás alapanyagát.
A népi gyógyászatban a mákolaj magas foszfortartalma elősegíti a kalcium
felszívódását és a csontokba való beépülését.
A máknak magas a kalciumtartalma, sok E-, C-, és B-vitamin található meg benne.
Emellett rengeteg cinket is tartalmaz,
ami a növekedést és a fejlődést befolyásoló enzimek kofaktora,
illetve az immunrendszer támogatásában is nagy szerepe van.
A pipacs is a mákfélék családjába tartozik, számos alkaloidot tartalmaz,
mely gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antimikrobiális hatásúak.
A gyógyszeripar is sokoldalúan használja fel:
Görcsoldó, köhögés- és fájdalomcsillapító hatású gyógyszereket és alkaloidokat
állítanak elő belőle.
Elsősorban a torokgyulladás csillapítására alkalmazzak,
a Strepsils alapanyaga is a pipacsból származik.
A mákból kivont ópiumalkaloidák közül a morfin és a kodein a legismertebbek.
100g mákban van:
20.5g fehérje, 537 kcal, 23.9 szénhidrát.
Ez utóbbi olyan alacsony, hogy emiatt a diétákhoz is erősen ajánlott.
Vitaminok: B1, B5, B6, B2, niacin
Ásványi anyagok: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium, magnézium.
(A mák sötét színét a nagy vasatomoktól kapja).
A mák további jótékony hatásai:
- erős körmök és dús, egészséges haj
- kíméletesen tisztítja a bélfalat
- olaja bőrápolásra is kiváló
- a mákkal bőrradírt is készíthetsz
- köhögéscsillapító, görcsoldó hatású
- vérnyomáscsökkentő
- trombózis és embólia kialakulása a mák rendszeres fogyasztásával
megakadályozható (a megfelelő arányú zsírsav összetételének köszönhetően) - normalizálja a magas koleszterinszintet
- idegi kimerültség, stresszes időszak túlélésére feszültségoldóként ajánlott
- pánikbetegségre szerecsendióval keverd
- öregedésgátló
Forrás Wikipédia
EgészségVilága cikkajánló
EgészségVilága cikkajánló