Nemhogy nem teszi biztonságosabbá a cigarettát, de növelheti is a tüdőrák kockázatát a füstszűrő

Nemhogy nem teszi biztonságosabbá a cigarettát, de növelheti is a tüdőrák kockázatát a füstszűrő


 "A füstszűrő az 1950-es években jelent meg először, és a
dohányipar úgy mutatta be, mint a cigaretta biztonságossá tételének
egy formáját, azáltal, hogy elnyeli a tüdőrákért felelős kátrány egy
részét" - mondta Thomas Novotny, a San Diegó-i Állami Egyetem
munkatársa. Hozzátette: "ma már azonban tudjuk, hogy ez csupán
egyike a dohányipar által kreált mítoszoknak, amelyek a jobb
értékesítési mutatókat szolgálják".
A füstszűrő sárgás elszíneződése is állítólag csupán egy
fejlesztés, amely megerősíti a dohányosokat abban, hogy a szűrő
működik, miközben nem a kátrány felhalmozódása, hanem a pH-változás
okozza a jelenséget - írja a nypost.com.

"A füstszűrőt azért teszik a cigarettákra, hogy spóroljanak a

dohányon és megtévesszék az embereket. Ezek semmit nem szűrnek" -
mondta Robert Proctor, a Stanford Egyetem munkatársa, aki a
dohányipar történetét kutatja.
A szakemberek mostanra azt is megállapították, hogy a füstszűrő
nem csupán egy marketingfogás, hanem kifejezetten ártalmas az
egészségre.
Az amerikai tisztifőorvos honlapja szerint "bizonyítékok
sugallják, hogy a füstszűrők a tüdőrák fokozottabb kockázatához
járulhatnak hozzá azáltal, hogy erőteljesebb szívásra késztetik a
dohányzókat, aminek nyomán a cigarettafüstben lévő rákokozó anyagok
mélyebbre bejutnak a tüdőszövetben".

A Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézete (LSTHM),

valamint a San Diegó-i Állami Egyetem kutatói szerint továbbá a
cigarettacsikkek jelentik a globális műanyagszennyezés egyik legfőbb
forrását, és egyszersmind a legnagyobb darabszámban előforduló
hulladékot világszerte.
A füstszűrők egy rendkívül lassan lebomló műanyagtípusból,
cellulóz-acetátból készülnek. Évente 4,5 ezer milliárd
cigarettacsikk termelődik világszerte, és tíz évbe telik a
lebomlásuk.
Környezetvédők szerint a csikkekre ugyanúgy kellene tekinteni,
mint az olyan eldobható termékekre, mint a műanyag szívószálak.
Mostani tanulmányukban a kutatók az ilyen termékekre vonatkozó
európai uniós szabályozás kiterjesztését szorgalmazzák. 


Forrás: MTI   2019. október 28

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

Fogyasszunk vörös húst, vagy ne?
Életmód, Táplálkozás
Kétségbe vonja a vörös hús veszélyességét egy új tanulmány
A közönséges dió
Népi gyógyászat, Gyógynövények
A dió hasznosítása több évezredes múlttal büszkélkedhet - szinte minden része értékes.
Nemhogy nem teszi biztonságosabbá a cigarettát, de növelheti is a tüdőrák kockázatát a füstszűrő
Egészség, Egészség cikkek
Nemhogy nem segít kiszűrni a kátrány egy részét, de kifejezetten növelheti a tüdőrák kockázatát a füstszűr ...
A diéta lehet a fogyókúra része
Életmód, Fogyókúra
Számos fogyókúrás termék létezik. Aszerint érdemes választani, hogy mi az, ami nekünk gondot okoz a fogyókúrában.
Az emberi test
Egészség, Egészség cikkek
Rövid áttekintés az emberi testrendszerről.
A világ legveszélyesebb diétája: a fényevés
Életmód, Fogyókúra
Bármilyen furcsa is, de a fényevés, mint diéta évekkel ezelőtt kapta fel a fejét, de még ma is „szedi áldozatait”.
A doktor 90 éves anyukája
Egészség, Egészség cikkek
Olga Mjasznyikova 90 éves, de mindig vidám, egészséges és mosolygós! Fő elve, hogy mindig talál magának elfogla ...
A karfiol:
Életmód, Táplálkozás
Tudtad, hogy gyógyító ereje van? Vagy azt, hogy remekül fogyhatsz tőle?
Szakértő: a mozgás erősíti a szervezet védekező mechanizmusát
Egészség, Egészség cikkek
A mozgás erősíti a szervezet védekező mechanizmusát, de szükséges mellette a vitaminpótlás is.

További cikkek »