A füstszűrőt azért teszik a cigarettákra

A füstszűrőt azért teszik a cigarettákra


Nemhogy nem teszi biztonságosabbá a cigarettát, de növelheti is a tüdőrák kockázatát is.

 "A füstszűrő az 1950-es években jelent meg először, és a dohányipar úgy mutatta be, mint a cigaretta biztonságossá tételének egy formáját, azáltal, hogy elnyeli a tüdőrákért felelős kátrány egyrészét" - mondta Thomas Novotny, a San Diegó-i Állami Egyetem munkatársa. Hozzátette: "ma már azonban tudjuk, hogy ez csupán
egyike a dohányipar által kreált mítoszoknak, amelyek a jobb értékesítési mutatókat szolgálják".
A füstszűrő sárgás elszíneződése is állítólag csupán egy fejlesztés, amely megerősíti a dohányosokat abban, hogy a szűrő
működik, miközben nem a kátrány felhalmozódása, hanem a pH-változás okozza a jelenséget - írja a nypost.com.

"A füstszűrőt azért teszik a cigarettákra, hogy spóroljanak a 
dohányon és megtévesszék az embereket. Ezek semmit nem szűrnek" - mondta Robert Proctor, a Stanford Egyetem munkatársa, aki a dohányipar történetét kutatja.
A szakemberek mostanra azt is megállapították, hogy a füstszűrő nem csupán egy marketingfogás, hanem kifejezetten ártalmas az egészségre.
Az amerikai tisztifőorvos honlapja szerint "bizonyítékok sugallják, hogy a füstszűrők a tüdőrák fokozottabb kockázatához
járulhatnak hozzá azáltal, hogy erőteljesebb szívásra késztetik a dohányzókat, aminek nyomán a cigarettafüstben lévő rákokozó anyagok mélyebbre bejutnak a tüdőszövetben".

A Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézete (LSTHM), 
valamint a San Diegó-i Állami Egyetem kutatói szerint továbbá a cigarettacsikkek jelentik a globális műanyagszennyezés egyik legfőbb forrását, és egyszersmind a legnagyobb darabszámban előforduló hulladékot világszerte.
A füstszűrők egy rendkívül lassan lebomló műanyagtípusból, cellulóz-acetátból készülnek. Évente 4,5 ezer milliárd cigarettacsikk termelődik világszerte, és tíz évbe telik a lebomlásuk.
Környezetvédők szerint a csikkekre ugyanúgy kellene tekinteni, mint az olyan eldobható termékekre, mint a műanyag szívószálak.
Mostani tanulmányukban a kutatók az ilyen termékekre vonatkozó
európai uniós szabályozás kiterjesztését szorgalmazzák. 

Forrás: MTI   2019. október 28

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

EgészségVilága cikkajánló

A diéta lehet a fogyókúra része
Életmód, Táplálkozás
Alapvetően mindenki tisztában van ezeknek a fogalmaknak a jelentésével, mégis rendszerint összekeverjük őket,
Rossz kedv esetén tegyél...
Egészség, Egészség cikkek
11 egyszerű trükk, amivel irányíthatod a tested
Kullancs! Mit tegyünk ellene?
Egészség, Egészség cikkek
Őt úgy nevezik, hogy KULLANCS! Saját udvarunkban és a kertünkben, valamint az árokparton is találkozhatunk vele!
Súlyos betegséget jelezhet a pókhas
Egészség, Egészség cikkek
A népnyelv általában "pókhasúnak" nevezi azokat a kisgyermekeket, akiknek a hasa feltűnően elődomborodik, végta ...
Csökkenti a szélütés kockázatát....
Egészség, Egészség cikkek
A "politabletta" vérhigító aszpirint, koleszterincsökkentőt és kétféle vérnyomáscsökkentőt tartalmaz.
Gyomorfekély, okai és tünetei
Egészség, Betegségek
A gyomorfekély kialakulásának több oka is lehet, amelyek gyakran együttesen járulnak hozzá a probléma megjelenéséhez.
Erdei gyömbérgyökér
Egészség, Egészség cikkek
Csökkenti a fájdalmat és a reggeli ízületi merevséget.
A cukorbetegségről
Egészség, Egészség cikkek
A cukorbetegség a vakság, a veseelégtelenség, a szívroham, a stroke és az alsó végtag amputációjának fő oka.
Hogyan párosítsuk az ételeket?
Életmód, Táplálkozás
Ha egy étkezésen belül összeválogatott ételeket fogyasztunk, azok gyorsan, 6-8 óra helyett 3 óra alatt megemésztődnek

További cikkek »