A gyógyító zeller

A gyógyító zeller
- Az ősi ayurvédikus orvoslás a zeller magjait emésztési gondokra, meghűlésre, a vízháztartás szabályozására, ízületi bántalmakra, máj- és lépbetegségek kezelésére javallotta.
- Magas vitamin- (A, B1, B2, B6, C, E), ásványi anyag (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium) tartalma különösen értékessé teszi, s gazdag a rák megelőzésében fontosnak tartott antioxidáns kumarin-vegyületekben is.
- Kiváló forrása az élelmi rostoknak. Szabályozza a vérnyomást. Az érfalak ellazításával illetve az epe működésének serkentésével csökkenti a vér koleszterinszintjét.
- A lombozat és a magvak illóolaj-tartalma kiemelkedő. Savtalanítja a vért, serkenti a májműködést, s ezáltal hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. Tisztítja a bőrt; növényi hormon- és olajtartalma révén erősíti, nyugtatja idegrendszerünket.
- Szerves sótartalma erősíti a tüdő és a hörgők működését, pótolja a szervezet izzadás során vesztett ásványi anyag- és sótartalmát.
A zeller vásárlása és tárolása
Gumós zeller
Sima, kemény tapintású, méretéhez képest nehéz gumót válasszunk.
A darabolva árusított gumó egészségi állapotáról közvetlenül is meg tudunk győződni. A nedves, puha foltok rothadásra utalnak, a szárazabb, vöröses csíkok a levegővel való érintkezésre. Ne vegyünk a szokásostól eltérő színű, annál sárgás-barnásabb gumót.
A sértetlen gumó tisztítás nélkül, papírzacskóban, hűvös, szellős helyen, akár a kamrában is tárolható. A félbevágott, illetve hámozott gumót hámozás és a nedvesség teljes eltávolítása után tegyük a hűtőszekrénybe.
Szár- és metélőzeller
Keressünk húsos, nedvdús szárú, élénk színű levélnyeleket, foltosodástól mentes leveleket. A rothadás, vagy rovarkárosítás nyomait figyelve nézzük meg a levelek eredési helyét is.
A zeller a nyár előrehaladtával hajlamos magszárat fejleszteni: ez a levélnyél-köteg közepén fejlődik, erősen szálas, kesernyés ízű és vastagabb a többinél. Ez is fogyasztható, bár élvezeti értéke csekély.
A megtisztított és alaposan szárazra törölt zellerszárat csavarjuk konyharuhába. 3-4 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.
Felhasználás
- A gumóból krémlevest, pürét készíthetünk, ízesíthetünk vele leveseket, kásákat.
- A szár és a levél nyersen, vagy rövid párolás után kiválóan alkalmas salátába, kásákhoz, húsokhoz, zöldséges és húsos, sült egytálételekhez, mártásokhoz - ízesítésre és díszítésre egyaránt.
- Répával, almával, káposztával kombinálva kiváló ivólevet készíthetünk belőle.
- 2 teáskanálnyi összetört zellermagból remek vízhajtó teát készíthetünk.
Kép forrása:pxhere.com
Tetszett a cikk?
Kiemelt ApróHirdetések
További kiemelt ApróHirdetések »
EgészségVilága cikkajánló

Megfázás, köhögés
Egészség, Betegségek
A legtöbb megfázás otthon kezelhető, de bizonyos esetekben orvosi segítségre lehet szükség!

Természetes gyógyital ízületi kopásra
Egészség, Egészség cikkek
Naponta 1 decit fogyassz az ízületeid egészsége érdekében ebből az italból

A csoda TE MAGAD VAGY!
Kiemelt cikkek, Ajánlott cikkek
Az egészség nem elérhetetlen álom, hanem egy olyan kincs, amelyet nap mint nap építhetsz. Kezdd minden reggelt ti ...

Hormonok hatása a testsúlyra
Egészség, Egészség cikkek
A hormonok fontos anyagok, amelyek kémiai hírvivőként szolgálnak a szervezetben.

A kertek álomvirága
Életmód, Egyéb
A bakteriális fertőzések kezdeti szakaszában kifejezetten érdemes alkalmazni.

Ha fogyni szeretnél ...
Életmód, Fogyókúra
Itt van tehát a harmonikus alak 25 alap szabálya, amelyek VALÓBAN működnek

Mi a középfülgyulladás?
Egészség, Betegségek
A középfül a dobhártya mögött elhelyezkedő, nyálkahártyával bélelt üreg.

Meglepő összefüggés
Egészség, Egészség cikkek
A harmincas éveik közepén járók magas vérnyomása és az agy későbbi károsodása összefügghet

Mennyi kávét fogyasszunk?
Életmód, Egyéb
Az eredmények szerint a mértékletes kávéfogyasztás kardiovaszkuláris szempontból nem káros, sőt előnyös lehet.