A gyógyító zeller

A gyógyító zeller
- Az ősi ayurvédikus orvoslás a zeller magjait emésztési gondokra, meghűlésre, a vízháztartás szabályozására, ízületi bántalmakra, máj- és lépbetegségek kezelésére javallotta.
- Magas vitamin- (A, B1, B2, B6, C, E), ásványi anyag (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium) tartalma különösen értékessé teszi, s gazdag a rák megelőzésében fontosnak tartott antioxidáns kumarin-vegyületekben is.
- Kiváló forrása az élelmi rostoknak. Szabályozza a vérnyomást. Az érfalak ellazításával illetve az epe működésének serkentésével csökkenti a vér koleszterinszintjét.
- A lombozat és a magvak illóolaj-tartalma kiemelkedő. Savtalanítja a vért, serkenti a májműködést, s ezáltal hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. Tisztítja a bőrt; növényi hormon- és olajtartalma révén erősíti, nyugtatja idegrendszerünket.
- Szerves sótartalma erősíti a tüdő és a hörgők működését, pótolja a szervezet izzadás során vesztett ásványi anyag- és sótartalmát.
A zeller vásárlása és tárolása
Gumós zeller
Sima, kemény tapintású, méretéhez képest nehéz gumót válasszunk.
A darabolva árusított gumó egészségi állapotáról közvetlenül is meg tudunk győződni. A nedves, puha foltok rothadásra utalnak, a szárazabb, vöröses csíkok a levegővel való érintkezésre. Ne vegyünk a szokásostól eltérő színű, annál sárgás-barnásabb gumót.
A sértetlen gumó tisztítás nélkül, papírzacskóban, hűvös, szellős helyen, akár a kamrában is tárolható. A félbevágott, illetve hámozott gumót hámozás és a nedvesség teljes eltávolítása után tegyük a hűtőszekrénybe.
Szár- és metélőzeller
Keressünk húsos, nedvdús szárú, élénk színű levélnyeleket, foltosodástól mentes leveleket. A rothadás, vagy rovarkárosítás nyomait figyelve nézzük meg a levelek eredési helyét is.
A zeller a nyár előrehaladtával hajlamos magszárat fejleszteni: ez a levélnyél-köteg közepén fejlődik, erősen szálas, kesernyés ízű és vastagabb a többinél. Ez is fogyasztható, bár élvezeti értéke csekély.
A megtisztított és alaposan szárazra törölt zellerszárat csavarjuk konyharuhába. 3-4 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.
Felhasználás
- A gumóból krémlevest, pürét készíthetünk, ízesíthetünk vele leveseket, kásákat.
- A szár és a levél nyersen, vagy rövid párolás után kiválóan alkalmas salátába, kásákhoz, húsokhoz, zöldséges és húsos, sült egytálételekhez, mártásokhoz - ízesítésre és díszítésre egyaránt.
- Répával, almával, káposztával kombinálva kiváló ivólevet készíthetünk belőle.
- 2 teáskanálnyi összetört zellermagból remek vízhajtó teát készíthetünk.
Kép forrása:pxhere.com
Tetszett a cikk?
Kiemelt ApróHirdetések
További kiemelt ApróHirdetések »
EgészségVilága cikkajánló

Kurkuma
Életmód, Táplálkozás
A kurkuma italok az okinawai hosszú élet titkának szerves részei, és most te is részese lehetsz ennek a hagyománynak!

Karbonlábnyom nagysága....
Egészség, Egészség cikkek
A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé

Senki sem halhat meg rákban!
Egészség, Egészség cikkek
Az első lépés a cukorfogyasztás abbahagyása, ha nincs cukor a szervezetben, a ráksejtek természetes útonelhalnak.

Áttétek és túlélési kilátások
Egészség, Betegségek
A jó- és rosszindulatú emlődaganatok szövettani típusai

Őszi ételek a mentális egészségünkért
Egészség, Egészség cikkek
A sütőtök az egyik legjellemzőbb őszi eledelünk hanem kiemelkedően gazdag antioxidánsokban is.

Hiába próbálkozik, nem képes lefogyni?
Életmód, Fogyókúra
Kezdj el figyelni az alvási szokásaidra, és tedd meg az első lépéseket egy pihentetőbb éjszaka felé

A kömény
Egészség, Egészség cikkek
Ha megtudod, mekkora gyógyereje van, minden nap használod majd!

Anyai ágon örökölhető betegségek
Egészség, Egészség cikkek
Ezek a betegségek öröklődhetnek anyai ágon

C vitamin, a nélkülözhetetlen
Életmód, Táplálkozás
A C-vitamin a szervezet számos anyagcsere-folyamatában nélkülözhetetlen alap vitamin.