A gyógyító burgonya

A gyógyító burgonya


 

Gyomorpanaszok ellen hagyd héjában a krumplit

 
A héj nélkül főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav. Ha azonban héjában főzzük, vagy sütjük az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ebben az esetben a krumpli nem a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.
 
A héjában főtt burgonyában főzés után is megmarad a bélműködéshez szükséges ballaszt- és salakanyag és a C-vitamin nagy része. Télen a C-vitamin egy részét pótolhatjuk a burgonya rendszeres fogyasztásával is.
 
A szervezet számára legjobb elkészítési módja héjában megfőzni, vagy a sütőben szintén héjastól megsütni. Így őrzi meg legjobban értékes vitaminjait, és az ásványi anyagokat.
 
Az egykori szegény ember a sütőben, kemencében sült vagy főtt krumplit frissen, sóval, kevés zsírral ette.
 
A héjában főtt burgonya közömbösíti a gyomorsavat, hurutra, fekélyre, bélgyulladásra javasolt. Elsősorban akkor fejti ki hátasat, ha só nélkül fogyasztjuk.
 
Alaposan megmosott, nagyjából egyforma burgonyákat felteszünk főni. Főzéstől számított kb. 30 perc múlva leöntjük róla a vizet és hagyjuk kihűlni. Egy részét már fogyaszthatjuk is, de a többit lehűlés után rakjuk hűtőbe, így később fogyasztható még.
 
Megmarad a tápanyagok nagy része akkor is, ha a burgonyákat alaposan megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, a vágott felületet kévés zsírral, vagy vajjal megkenjük, megszórjuk őrölt köménnyel és a vágott felülettel lefele tepsibe tesszük, sütőben megsütjük.
 
Süthetjük egészben is az azonos nagyságú burgonyákat. Sütési ideje kb. 60 perc.
 
Télen, amikor kevés vitaminhoz jut a szervezetünk, burgonyával is pótolhatjuk a C-vitamint.
 
Milyen gyógyító hatásai vannak még a burgonyának?
● A szárított gyümölcsök után a burgonya tartalmazza a legtöbb káliumot, mely a szívműködés segítője.
● Egy friss kutatás szerint a burgonya jó gyógymód lehet az irritábilis bél szindrómával járó székrekedés enyhítésére.
● A burgonya semlegesíti az antibiotikumok mellékhatását, védő hatást fejt ki a megnövekedett radioaktív sugárzás esetén.
● Megvédi a szervezetet a bekerült nitrátoktól, és nitritektől.
● A burgonyában levő B6-vitamin segít az agynak szerotonint előállítani, ezáltal segíti az agyműködést, csökkenti a szorongást.
 
A krumpli fogyasztás titka a megfelelő ételtársítás.
A krumpli legkönnyebben a zöldségekkel, hidegen sajtolt olajokkal és erjedésgátló fűszerekkel (őrölt kömény és édesnemes piros paprika) emészthető.
 
 Laszlo Scheidl tollából

Külső kép forrása:pxhere.com


 
 
 
Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »