A gombák elszaporodása a szervezetben

A gombák elszaporodása a szervezetben


 
 

A gombák elszaporodása a szervezetben

A Földön roppant mód elszaporodtak a gombák. Megtalálhatók a földben, a vízben és a levegőben is. Vannak egysejtűek és többsejtűek. A többsejtű sajnos az emberi szervezetet is átszőheti, ha valaki gombafertőzésben szenved.
A gombáknak nagyon fontos feladatuk van a Földön a természet körforgásában, éppen ezért nem szabad rossz szemmel nézni rájuk. A gombák újrahasznosító gyárak; bizonyos elhullt szerves anyagokat hiánytalanul újra felhasználnak.
Teljesen természetes állapot, hogy körülbelül százféle gombafaj található folyamatosan az emberi szervezetben.
Probléma akkor adódik, ha meggyengül az immunrendszer, miáltal a szervezetünkben lévő gombák túlzottan elszaporodnak, és különféle betegségeket okoznak.
A gombák fő feladata a szervezetünkben a felesleges anyagok újrahasznosítása, valójában ugyanaz, mint a természetben.
A kórokozó gombáknak, amelyek az embernél problémákat okozhatnak, három csoportja van:
1. Az első nagy csoport az élesztőgombák csoportja, idetartozik a candida is. Ezen belül is a legtöbb fertőzést a Candida albicans (fehér élesztőgomba) okozza.
2. A második nagy csoportot a penészgombák alkotják. Ezek gyakran étellel kerülnek a szervezetbe, de a levegőben is megtalálhatók.
3. A harmadik nagy csoportba a dermatofiták tartoznak. Főleg az emberi bőrön és körmön szaporodóképesek, fonalaikkal átszövik a bőrt.
A bőrgombásodás 80 %-át a dermatofiták okozzák, de megfelelő körülmények között a sarjadzó gombák is jól érzik magukat a bőrön, illetve a kéz és a láb körmein is. Sajnos, általában igaz a gombák mindhárom formájára, hogy igencsak alkalmazkodó képesek, könnyen terjednek a testnedvekkel is, így a gombás betegségek ritkán korlátozódnak egyetlen szervre.
A gombafertőzés forrásai
● Veszélyforrás a rosszul tárolt komposzt, a biohulladék és a biohulladék tárolók. Ha a konyhai szemetesvödör tele van ételmaradékokkal, ráadásul még meleg is van és ritkán ürítik, akkor elkezdenek szaporodni benne a gombák. Amikor a fedelét felnyitjuk egy ilyen kukának, akkor rengeteg gomba kerül a levegőbe, amit utána belélegzünk.
• A pince és a lakóhelyiség is lehetséges fertőzésforrás, főleg a meleg, dohos helyek, vagy ahol penészesek a falak.
● Gombafertőzés forrásai lehetnek igen gyakran az állatok is. A fertőzött állattal való érintkezés, a fertőzött állat húsának, tejének fogyasztása mindenképpen megakadályozza a gombásodásból való felgyógyulást.
● A gomba élelmiszerekkel is bekerülhet a szervezetbe. Előfordult már veled, hogy ha a kenyér valahol megpenészesedik, akkor levágod a penészes részt, és a többi részét elfogyasztod? Ha igen, akkor mostantól ne tedd! Amikor a kenyér felületén megjelennek a penészfoltok, addigra a gomba gyakran már az egész kenyeret átszőtte.
● Az újszülött is fertőződhet a születés során, ha az anyának hüvelygombája van.
● Fertőződhet az ember bizonyos használati tárgyak által is: pl. evőeszközök, ruházati cikkek, törölköző, vécékagyló, közös fürdő, közös zuhanyzó vagy fogkefe révén.
● Nem utolsó sorban pedig tudnunk kell, hogy emberről emberre is átvihető (pl. szexuális úton).
A felsorolás után azonban nem kell megijedni, nem leszünk bármi áron fertőzöttek, ugyanis az emberi szervezet ellenállóképes.
A gombásodás tünetei
A gombás fertőzés a legkülönfélébb tüneteteket produkálhatja.
● Lényeges tünet az állandó, krónikus fáradékonyság.
● A jellegzetes tünetek közé tartozik a viszketés is, amely több helyen is felléphet, például a szemnél, a fülnél, a hallójáratokban, illetve a bőr különböző pontjain.
● Nagyon gyakori a végbélnyílás környékének viszketése.
● Idetartozhatnak az emésztőrendszeri panaszok is: elsősorban a puffadás, a gázosodás, a hasfájás és a gyomorfájás, ritkábban a székrekedés, hasmenés.
● Mindenféle kellemetlen bőrtünet, bőrbetegség esetén gyanakodni lehet a gombás fertőzésre, főleg a száraz, pikkelyes, viszkető bőrelváltozások esetén.
● A farkasétvágy és az ebből adódó elhízás is nagyon jellemző a gombás betegekre.
● Ízületi fájdalmak és izomfájdalmak is utalhatnak gombásodásra.
● A gombás fertőzés egy másik lényeges tünete a koncentrációzavar, a figyelem és az emlékezőképesség csökkenése.
● Gombás betegségre utalhat a herpesz, az afta megjelenése a szájban, a szájzug gyakori berepedése, a rendszeres orrfolyás, orrdugulás, a gyakori fejfájás és a migrén.
● Nőknél nagyon gyakoriak a gombák okozta menstruációs panaszok, a fájdalmas menstruáció, a menstruáció előtti tünet együttes, ezenkívül a fehérfolyás, a rendszertelen vérzés, és az újból és újból visszatérő hólyag – vagy petefészek gyulladás, illetve érdekes módon: a meddőség.
● A gombás betegeknél gyakran megfigyelhető a visszatérő arcüreggyulladás, homloküreg-gyulladás.
● Gyakori tünet gombásodás esetén a hajhullás, a kopaszodás (főleg a foltos kopaszodás utal gombafertőzésre), a nagyon erős korpásodás, illetve az erősen zsíros haj is.
● A gombafertőzés érintheti az érzékszerveket is: látásromlást, kettős látást, homályos látást, hallásproblémákat vagy hallászavarokat is okozhat.
A gombafertőzés kezelésének legfontosabb teendői
● Mindenféle lehetséges módszerrel erősíteni kell az immunrendszert.
● Nagyon oda kell figyelni a helyes táplálkozásra, mert főleg a helytelen táplálkozás az, ami táplálja a gombákat.
● Rendbe kell tenni, meg kell erősíteni a bélflórát.
● Fogyasztani kell olyan ételeket, italokat, illóolajokat és egyéb természetes anyagokat, amelyek célirányosan pusztítják a gombát az ember szervezetében.
A lábgombát a fonalas gombák, az úgynevezett dermatofiták okozzák, amelyeknek spórái az ismert lábgombás panaszokat kiváltják. Ezek a gombák elsősorban ott állnak lesben, ahol sok ember tartózkodik mezítláb. Így például nyilvános szaunákban, uszodákban, de tornatermekben is. Kialakulását elősegítik a rosszul megtörölt lábak, a nem szellőző cipők és a nedves zokni.
Lábgombásodás esetén a teafaolaj a legismertebb házi szerek egyike, amely helyes alkalmazás mellett sikerhez vezethet.
Dr. Gyemánt Erika
Kép forrása: pxhere.com
Forrás: facebook.com
 
 
 
 
 
Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »