Őszi ételek a mentális egészségünkért

Őszi ételek a mentális egészségünkért



A nyár elmúltával, szinte tudat alatt is elkezdünk készülni a hosszú télre. Azokat a vitamindús ételeket keressük, amelyek egészség szempontjából biztonságot jelentenek. Nem teljes a lista, hiszen rengeteg van, de ez az öt mentálisan is segítséget ad.

 

Bizonyosan megtörtént már önnel is, hogy a sülő ételek illata felidézte
gyermekkori élményeit, emlékeit.
Az illatok és ízek könnyen hoznak elő olyan régi emlékeket, amelyek megragadtak elménkben.
Most összegyűjtöttünk pár őszi sláger élelmiszert, ami nem csak finom és ízletes,
hanem hatással van az gondolkodásunkra, memóriánkra is.

 

Sütőtök

A sütőtök az egyik legjellemzőbb őszi eledelünk, amely nem csak tele van vitaminokkal
(A-B-E vitaminok), hanem kiemelkedően gazdag antioxidánsokban is.
Fogyasztásával elkerülhető a mentális hanyatlás.
Egy 13 évig tartó kutatás szerint a karotinodiokban gazdag diéta segített megőrízni
az emlékezőképességet, a vizuális figyelmet és a beszédkészséget az öregedés folyamán.

A magas E-vitamin tartalmának köszönhetően,
azon ételek közé tartozik amely fokozhatja a védelmet az Alzheimer kór ellen.

 

Alma

Az almát egész évben lehet vásárolni. Viszont a legízletesebb amikor
frissen kerül a boltokba, amely szeptember és október hónapokra esik.

Az elmúlt években a táplálkozási kutatások az almafogyasztás hatásaira összpontosultak,
és annak kapcsolata a neurológiai védőhatásokkal foglalkozott.

"Az alma magas fitokémiai profilja alapján, kiválóan megakadályozza a DNS-károsodást,
szabályozza a hormonokat és csökkenti az oxidatív károsodásokat.
Ez mind közvetlenül támogatja a jó mentális egészséget is."- állítja az egyik kutatás.

 

Kurkuma

Az étel mint gyógyszer nem új keletű gondolat.
Évszázadok óta használunk olyan alapanyagokat a konyhánkban,
amivel különböző betegségeket gyógyítunk.(Teák, fűszerek, zöldségek, gyümölcsök)

Ismert gyógyító tulajdonságai miatt a kurkuma csodás fűszernek számít,
sok egészségügyi problémára jelent megoldást, ideértve a depresszió tüneteinek csökkentésére.

Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai mellet ízletes ételeket lehet vele készíteni.

 

Fahéj

A téli sütemények kedvelt fűszere a fahéj.
Édes aromája a gyermekkori karácsonyi estéket juttatja eszünkbe.
Kellemes íze aromája nem csak élelmiszerként használható,
hanem jó hatással van egészségünkre is.

Ez a hangulatnövelő fűszer hozzáadása bármilyen ételhez vagy italhoz
segíthet serkenti az agy megbízható működését.

A legtöbb kutatás a fahéj vércukorszint szabályozó hatásaival foglalkozik.
Ha például cukros ételünkbe fahéjat teszünk, akkor a fahéj segít kiegyensúlyozni
a cukros étel okozta ingadozásokat.

Ugyanígy segít elkerülni a vércukorszint hirtelen változása miatti hangulatingadozást.

 

Cékla

A céklát ősidők óta ismeri és használja az emberiség.
A cékla vagy a céklalé rendszeres fogyasztása számos előnnyel jár.
A cékla a köztudatban mint vérszaporító ismert. Ha azonban megvizsgáljuk vastartalmát,
arra következtethetünk, hogy hasonló mennyiségű vasat tartalmaz
mint a többi hasonló zöldségféle. Viszont szervezetünk jobban tudja hasznosítani
a vasat a céklából.
A sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb gyógyító a zöldségek között.
Hatása a szervetünkre nyersen fogyasztva a leghatékonyabb.



Forrás: healthline

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »