C vitamin, a nélkülözhetetlen


Kategória:
Vitamin abc, Vitamin abc

Létrehozva:
2019-10-16 22:14:07

Cikk írója:
Joó Gábor


C vitamin, a nélkülözhetetlen

A C-vitamin a szervezet számos anyagcsere-folyamatában nélkülözhetetlen alap vitamin, többek között a szabad gyökök semlegesítésében, az egészséges bőr megőrzésében, illetve az inak és csontok fejlődésében játszik kiemelt szerepet.

A C-vitaminról   

 

A C-vitamin vagy aszkorbinsav, egy antioxidáns tulajdonságú szerves sav. 1937-ben a C-vitamin felfedezéséért Szent-Györgyi Albert Nobel díjat kapott, aki először a paprikából vonta ki ezt a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitamint. Szent-Györgyi Albertnek köszönhetjük, hogy a C-vitamin nagy mennyiségben elérhető lett.
10 liter paprika présnedvből 6,5 gramm aszkorbinsavat tudott kinyerni.
A C-vitamin, vízben oldódó vitamin, ami számos fontos funkcióval rendelkezik.
-segíti a sejtek védelmét és az egészséges állapotot
-egészséges bőr, vérerek, csontok és porc fenntartása
-segíti a sebgyógyulást
-fáradtságot, levertséget csök­kenti
-fokozza a vas felszívódását
-immunrendszer és idegrendszer normál működése
-energiatermelő anyagcsere-folyamatok
stb, stb, szinte minden életfolyamathoz szükséges vitamin.   



A C-vitamin forrásai

A C-vitamin számos gyümölcs- és zöldségfélékben található nagyobb mennyiségben pl:
narancs, citrom, csipkebogyó, szeder, ribizli, grapefruit , som, áfonya, eper, gránátalma….zöldségekben pedig:
piros és zöld paprika, brokkoli, kelbimbó, krumpli.

Áztatás, főzés, fagyasztás jelentős vitaminveszteséggel jár, vigyázzunk ezzel. Kíméletesen bánjunk velük, azonnal fogyasszuk ha lehet és inkább csak pároljuk főzés helyett.

A C vitamin hiánybetegsége a skorbut. Száraz bőr, emésztési zavarok, fogínysorvadás és meglazult fogak jellemzik. Ez a betegség nagy pusztításokat okozott háborúk és éhínségek idején, illetve a hajósnépeknél. Voltak akik felismerték a gyümölcsök zöldségek fontosságát és hosszabb hajóutakra sokat vittek magukkal.
A skorbuton kívül a mai kor betegségei, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, az érelmeszesedés és a szívroham, amely köthető a a C-vitamin hiányához.   

 

 

Ajánlott napi mennyiség

A hivatalos álláspont az, hogy napi 60-80 mg C-vitamin fedezi a napi szükségletet, amit az átlagember napi étkezése biztosít is, de az ételeink minőségének romlása következtében sokkal nagyobb C-vitamin adagokat ajánlanak, főleg a téli hónapokban.

Mikor fogyasszunk több C-vitamint?

Legfőképp a téli hónapokban. Az ősz elmúltával már mindenki készül a télre, az első gondolat, amikor meglegyint bennünket az első hideg fuvallat, nem kellene C -vitamint szednem? Valamiért nem is jut más az eszünkbe.
Ha valaki dohányzik, ha stresszes életet él és frissnek kell lennie egész nap, a legelső gondolata a C-vitamin.
Ha akarjuk, ha nem, előbb utóbb megvesszük mert már belénk ivódott az évek alatt,
ha tél, akkor vitamin, abból is a “C”.
A  különböző betegségek, vagy műtétek után a felépülésben segít a sok sok C-vitamin.
Ha gyermeket várunk, ha gyógyszereket vagy fogamzásgátlókat szedünk segít a C-vitamin.
Ha eljön a tavasz mindenki érzi, hogy szervezetünk kifogyott készleteiből és ha eddig nem tettük, most biztos bepótoljuk, mert az influenza jön a melegebb, nyirkosabb levegővel és segít a C-vitamin.