A gyógyító zeller


A gyógyító zeller

- Az ősi ayurvédikus orvoslás a zeller magjait emésztési gondokra, meghűlésre, a vízháztartás szabályozására, ízületi bántalmakra, máj- és lépbetegségek kezelésére javallotta.
- Magas vitamin- (A, B1, B2, B6, C, E), ásványi anyag (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium) tartalma különösen értékessé teszi, s gazdag a rák megelőzésében fontosnak tartott antioxidáns kumarin-vegyületekben is.
- Kiváló forrása az élelmi rostoknak. Szabályozza a vérnyomást. Az érfalak ellazításával illetve az epe működésének serkentésével csökkenti a vér koleszterinszintjét.
- A lombozat és a magvak illóolaj-tartalma kiemelkedő. Savtalanítja a vért, serkenti a májműködést, s ezáltal hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. Tisztítja a bőrt; növényi hormon- és olajtartalma révén erősíti, nyugtatja idegrendszerünket.
- Szerves sótartalma erősíti a tüdő és a hörgők működését, pótolja a szervezet izzadás során vesztett ásványi anyag- és sótartalmát.

A zeller vásárlása és tárolása
Gumós zeller
Sima, kemény tapintású, méretéhez képest nehéz gumót válasszunk.
A darabolva árusított gumó egészségi állapotáról közvetlenül is meg tudunk győződni. A nedves, puha foltok rothadásra utalnak, a szárazabb, vöröses csíkok a levegővel való érintkezésre. Ne vegyünk a szokásostól eltérő színű, annál sárgás-barnásabb gumót.
A sértetlen gumó tisztítás nélkül, papírzacskóban, hűvös, szellős helyen, akár a kamrában is tárolható. A félbevágott, illetve hámozott gumót hámozás és a nedvesség teljes eltávolítása után tegyük a hűtőszekrénybe.
Szár- és metélőzeller
Keressünk húsos, nedvdús szárú, élénk színű levélnyeleket, foltosodástól mentes leveleket. A rothadás, vagy rovarkárosítás nyomait figyelve nézzük meg a levelek eredési helyét is.
A zeller a nyár előrehaladtával hajlamos magszárat fejleszteni: ez a levélnyél-köteg közepén fejlődik, erősen szálas, kesernyés ízű és vastagabb a többinél. Ez is fogyasztható, bár élvezeti értéke csekély.
A megtisztított és alaposan szárazra törölt zellerszárat csavarjuk konyharuhába. 3-4 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.
Felhasználás
- A gumóból krémlevest, pürét készíthetünk, ízesíthetünk vele leveseket, kásákat.
- A szár és a levél nyersen, vagy rövid párolás után kiválóan alkalmas salátába, kásákhoz, húsokhoz, zöldséges és húsos, sült egytálételekhez, mártásokhoz - ízesítésre és díszítésre egyaránt.
- Répával, almával, káposztával kombinálva kiváló ivólevet készíthetünk belőle.
- 2 teáskanálnyi összetört zellermagból remek vízhajtó teát készíthetünk.
 
 
 
 Kép forrása:pxhere.com
 
 
Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

Így alakulnak ki a visszerek
Egészség, Betegségek
A nőknek pedig majdnem a fele számíthat rá, hogy élete során megjelennek a lábán a lilás pókháló- vagy seprűvénák
Csökken a gyógynövények mennyisége
Népi gyógyászat, Gyógynövények
korábban szezonálisan százezer ember is részt vett a gyűjtésben, ez mára pár tízezerre redukálódott.
Gyógyulásom kezdettől a mai napig
Gyógyulások, Gyógyulások története
Sokáig beteg voltam, majd szövődmények léptek fel, amelyek még az eddiginél is jobban legyengítettek.
Egészséges lúgos ételek V.rész
Életmód, Táplálkozás
Egészséges lúgos ételek V.rész 36. Kamut Egy újabb gabonaféle a listán. A kamut valójában tartalmaz gluté ...
Vérzékenység
Egészség, Betegségek
Lényege, hogy a vér alvadása erősen lelassul, bármilyen seb erős vérzést okoz.
A „Nyolcaska” gyakorlat
Életmód, Fogyókúra
Ezt a testzsír-csökkentő gyakorlatot először napi 2-4 alkalommal, folyamatosan 1 percig kell elvégezni
Vitaminok a terhesség alatt
Életmód, Táplálkozás
A magzat szükséglete következtében, a terhesség idején fokozódik az anya vitamin- és ásványi anyag igénye.
Van értelme a maszkviselésnek?
Egészség, Egészség cikkek
Állatkísérletekkel igazolták, miért is olyan fontos a maszk használata a járvány ideje alatt.
Miért fogyasszunk köszmétét?
Egészség, Egészség cikkek
Erősíti az immunrendszert Oldja a stresszt! Védi és erősíti a szívet és az ereket. Szabályozza a testsúlyt. Fi ...

További cikkek »