Tévhitek a sóról


Néhány tévhit amit mindenki sejt, de nem akar figyelembe venni:

“Nagy melegben, amikor izzadsz, több só kell az étrendbe.”
Az izzadság miatt kevesebb só van a szervezetben, de nincs szükség további sóra még nagy melegben sem, de fontos a folyadék, a víz.

,,A tengeri só nem jobb, mint a gyártott só, csak azért, mert ,,természetes”
A só, forrásától függetlenül, a sóban lévő nátrium ártalmas az egészségre.

„A főzés során hozzáadott só nem a só bevitelének fő forrása.”
Sok országban az étrendben a só mintegy 80% -a feldolgozott élelmiszerekből származik.

„Élelmiszer nem igényel sót, hogy ízletes legyen.”
Időbe telik, amíg az ember az ízlelőbimbóit átállítja, de ha megszokják a kevésebb sót, akkor nagyobb valószínűséggel élvezi az ételeket, és szélesebb körű ízeket észlel.

„Sós ízű élelmiszerek ”
Néhány magas sótartalmú étel nem nagyon ízletes, mert néha más olyan dolgokkal keverednek, mint a cukrok, amelyek elfedik az ízt.
Fontos, hogy olvassa el az élelmiszer-címkéket, hogy kiderítse a nátrium szintjét.

„Csak az idős embereknek kell aggódniuk, hogy mennyi sót fogyasztanak:”
A túl sok só fogyasztása bármely életkorban vérnyomás problémát okoz.

„A só csökkentése rossz lehet az egészségemre:”
Nagyon nehéz túl kevés sót fogyasztani, mert sok olyan élelmiszer van, ami sok sót tartalmaz.

Valóban rossz a só a tested számára?

A só fontos szerepet játszott az ételkészítésben évezredek óta. Mégis, az elmúlt néhány évtizedben a sót valamiféle mumussá nyilvánították, mivel ez a hipertóniával és szívbetegségekkel kapcsolatos.

A gondolat, hogy az alacsony sótartalmú étrend jobb nekünk, körülbelül 200 évvel ezelőtt kezdődött, és hibás tudományokon alapult. Az orvosok akkor már tudták, hogy testünk a sóra támaszkodik a vérnyomás egyensúly fenntartásához. Úgy vélték, hogy a túl sok vizes só hozzájárult a magas vérnyomáshoz és a szívbetegségekhez. Az eredmény a sikertelen kormányzati kampányok, hogy kevesebbet sózzanak az emberek.

A kutatás azonban azt mutatja, hogy ez az alapvető elmélet nem olyan világos, mint amilyennek azt gondoltuk. A több ezer beteg meta-analízise szerint a sófelvétel, a magas vérnyomás és a szívbetegség kockázata között nincs tényleges kapcsolat. Mint sok táplálkozási ajánláshoz, a sót körülvevő meggyőződéseinket újra meg kell vizsgálni.


Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

EgészségVilága cikkajánló

A gyógyító burgonya
Egészség, Egészség cikkek
A szervezet számára legjobb elkészítési módja héjában megfőzni, vagy a sütőben szintén héjastól megsütni
Hogyan párosítsuk az ételeket?
Életmód, Táplálkozás
Ha egy étkezésen belül összeválogatott ételeket fogyasztunk, azok gyorsan, 6-8 óra helyett 3 óra alatt megemésztődnek
Antioxidánsban gazdag ehető rovarok
Egészség, Egészség cikkek
Az óriás-énekeskabócákban kétszer akkora antioxidáns-aktivitást mértek, mint az olívaolajban
Pihenj egy kicsit,délutánonként!
Egészség, Betegségek
A délutáni alvás ugyanolyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint más életmódváltoztatások.
Van értelme a maszkviselésnek?
Egészség, Egészség cikkek
Az állatok egy részét megfertőzték a vírussal, majd azokat összeeresztették az egészséges egyedekkel.
A közönséges dió
Népi gyógyászat, Gyógynövények
A fiatal hajtások vastagak, fényes olajzöld színűek, kopaszak.
A cukorbetegségről
Egészség, Egészség cikkek
A cukorbetegség a vakság, a veseelégtelenség, a szívroham, a stroke és az alsó végtag amputációjának fő oka.
A ritka hosszú élet titka
Egészség, Egészség cikkek
Tény, hogy mindössze 3 társadalmi kapcsolat több mint 200%-kal csökkentheti a korai halál kockázatát.
Énekelj, mint a madár!
Egészség, Egészség cikkek
Az éneklés meggyógyítja az egész testedet - lelkedet. És táncolj is egy kicsit és boldogabb napod lesz.

További cikkek »