A gyógyító burgonya
Gyomorpanaszok ellen hagyd héjában a krumplit
A héj nélkül főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav. Ha azonban héjában főzzük, vagy sütjük az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ebben az esetben a krumpli nem a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.
A héjában főtt burgonyában főzés után is megmarad a bélműködéshez szükséges ballaszt- és salakanyag és a C-vitamin nagy része. Télen a C-vitamin egy részét pótolhatjuk a burgonya rendszeres fogyasztásával is.
A szervezet számára legjobb elkészítési módja héjában megfőzni, vagy a sütőben szintén héjastól megsütni. Így őrzi meg legjobban értékes vitaminjait, és az ásványi anyagokat.
Az egykori szegény ember a sütőben, kemencében sült vagy főtt krumplit frissen, sóval, kevés zsírral ette.
A héjában főtt burgonya közömbösíti a gyomorsavat, hurutra, fekélyre, bélgyulladásra javasolt. Elsősorban akkor fejti ki hátasat, ha só nélkül fogyasztjuk.
Alaposan megmosott, nagyjából egyforma burgonyákat felteszünk főni. Főzéstől számított kb. 30 perc múlva leöntjük róla a vizet és hagyjuk kihűlni. Egy részét már fogyaszthatjuk is, de a többit lehűlés után rakjuk hűtőbe, így később fogyasztható még.
Megmarad a tápanyagok nagy része akkor is, ha a burgonyákat alaposan megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, a vágott felületet kévés zsírral, vagy vajjal megkenjük, megszórjuk őrölt köménnyel és a vágott felülettel lefele tepsibe tesszük, sütőben megsütjük.
Süthetjük egészben is az azonos nagyságú burgonyákat. Sütési ideje kb. 60 perc.
Télen, amikor kevés vitaminhoz jut a szervezetünk, burgonyával is pótolhatjuk a C-vitamint.
Milyen gyógyító hatásai vannak még a burgonyának?
● A szárított gyümölcsök után a burgonya tartalmazza a legtöbb káliumot, mely a szívműködés segítője.
● Egy friss kutatás szerint a burgonya jó gyógymód lehet az irritábilis bél szindrómával járó székrekedés enyhítésére.
● A burgonya semlegesíti az antibiotikumok mellékhatását, védő hatást fejt ki a megnövekedett radioaktív sugárzás esetén.
● Megvédi a szervezetet a bekerült nitrátoktól, és nitritektől.
● A burgonyában levő B6-vitamin segít az agynak szerotonint előállítani, ezáltal segíti az agyműködést, csökkenti a szorongást.
A krumpli fogyasztás titka a megfelelő ételtársítás.
A krumpli legkönnyebben a zöldségekkel, hidegen sajtolt olajokkal és erjedésgátló fűszerekkel (őrölt kömény és édesnemes piros paprika) emészthető.
Laszlo Scheidl tollából
Külső kép forrása:pxhere.com
Tetszett a cikk?
EgészségVilága cikkajánló
A testmozgás fizikai előnyei
Egészség, Egészség cikkek
A testmozgás hatékony eszköz, amely nagyban befolyásolja a teljes fizikai és
szellemi képességét.
Gyulladás tünetei és kezelése
Egészség, Betegségek
Problémát okozhat a lesoványodás és a fehérjehiány, de akár az is, ha a beteg túl idős.
Hogyan éljünk 10 évvel tovább?
Egészség, Egészség cikkek
Egy svéd orvos tanácsa: 10 aranyszabályt tarts be, hogy egészséges, hosszú életed legyen!
Ételpiramis
Egészség, Egészség cikkek
Az élelmiszerpiramis egy piramis formájú szemléltető eszköz a helyes táplálkozáshoz.
Mi a koronavírus-fertőzés?
Egészség, Betegségek
Az új koronavírus 2019 decemberében jelent meg egy 12 milliós kínai városban, Vuhanban
A ritka hosszú élet titka
Egészség, Egészség cikkek
Tény, hogy mindössze 3 társadalmi kapcsolat több mint 200%-kal csökkentheti a korai halál kockázatát.
A táplálék vízforrásai
Egészség, Egészség cikkek
Mit is igyunk? Becslések szerint az elfogyasztott víz mintegy 20% -a élelmiszerből származik.
2 perc alatt elkészítheted ezt!
Egészség, Egészség cikkek
2 perc alatt elkészítheted ezt az egészséglevet, amely a rák legjobb ellenszere is lehet
Megfázás, köhögés
Egészség, Betegségek
A legtöbb megfázás otthon kezelhető, de bizonyos esetekben orvosi segítségre lehet szükség!