A gyógyító burgonya

Gyomorpanaszok ellen hagyd héjában a krumplit
A héj nélkül főtt krumpli keményítőnek számít, mert anyagcserei végterméke sav. Ha azonban héjában főzzük, vagy sütjük az ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ebben az esetben a krumpli nem a keményítők, hanem a zöldségek közé tartozik.
A héjában főtt burgonyában főzés után is megmarad a bélműködéshez szükséges ballaszt- és salakanyag és a C-vitamin nagy része. Télen a C-vitamin egy részét pótolhatjuk a burgonya rendszeres fogyasztásával is.
A szervezet számára legjobb elkészítési módja héjában megfőzni, vagy a sütőben szintén héjastól megsütni. Így őrzi meg legjobban értékes vitaminjait, és az ásványi anyagokat.
Az egykori szegény ember a sütőben, kemencében sült vagy főtt krumplit frissen, sóval, kevés zsírral ette.
A héjában főtt burgonya közömbösíti a gyomorsavat, hurutra, fekélyre, bélgyulladásra javasolt. Elsősorban akkor fejti ki hátasat, ha só nélkül fogyasztjuk.
Alaposan megmosott, nagyjából egyforma burgonyákat felteszünk főni. Főzéstől számított kb. 30 perc múlva leöntjük róla a vizet és hagyjuk kihűlni. Egy részét már fogyaszthatjuk is, de a többit lehűlés után rakjuk hűtőbe, így később fogyasztható még.
Megmarad a tápanyagok nagy része akkor is, ha a burgonyákat alaposan megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, a vágott felületet kévés zsírral, vagy vajjal megkenjük, megszórjuk őrölt köménnyel és a vágott felülettel lefele tepsibe tesszük, sütőben megsütjük.
Süthetjük egészben is az azonos nagyságú burgonyákat. Sütési ideje kb. 60 perc.
Télen, amikor kevés vitaminhoz jut a szervezetünk, burgonyával is pótolhatjuk a C-vitamint.
Milyen gyógyító hatásai vannak még a burgonyának?
● A szárított gyümölcsök után a burgonya tartalmazza a legtöbb káliumot, mely a szívműködés segítője.
● Egy friss kutatás szerint a burgonya jó gyógymód lehet az irritábilis bél szindrómával járó székrekedés enyhítésére.
● A burgonya semlegesíti az antibiotikumok mellékhatását, védő hatást fejt ki a megnövekedett radioaktív sugárzás esetén.
● Megvédi a szervezetet a bekerült nitrátoktól, és nitritektől.
● A burgonyában levő B6-vitamin segít az agynak szerotonint előállítani, ezáltal segíti az agyműködést, csökkenti a szorongást.
A krumpli fogyasztás titka a megfelelő ételtársítás.
A krumpli legkönnyebben a zöldségekkel, hidegen sajtolt olajokkal és erjedésgátló fűszerekkel (őrölt kömény és édesnemes piros paprika) emészthető.
Laszlo Scheidl tollából
Külső kép forrása:pxhere.com
Tetszett a cikk?
Kiemelt ApróHirdetések
További kiemelt ApróHirdetések »
EgészségVilága cikkajánló

A karfiol: és amit tudunk róla
Életmód, Egyéb
Jelentős a C-vitamin tartalma, de kálium, cink és vastartalma miatt is érdemes fogyasztani, különösen a téli időszakban

Torok- és mandulagyulladás tünetei és kezelése
Egészség, Betegségek
Az elsődleges ellátásban dolgozó orvosokhoz forduló betegek 10%-a torokgyulladás miatt jelentkezik

Mi volt titka a régi öregeknek?
Életmód, Egyéb
Az életük, arról szólt, hogy nem hagyták, hogy a fájdalom vagy a nehézségek meghatározzák őket.

A leggyakoribb őszi betegségek
Egészség, Betegségek
A közösségi betegségek szempontjából a leginkább veszélyeztetettek a bölcsődés és a kis óvodás korosztály

A faeper
Egészség, Egészség cikkek
A faeper az egészségtudatos emberek kedvencévé vált: ez a szerény bogyó és levelei kincset rejtenek a szervezete ...

Túl sokat cipelsz...
Egészség, Egészség cikkek
Túl sokat cipelsz...
"A nyakam nagyon fájt.
Így hát abbahagytam a szűk ruhák viselését, kicseréltem a sz ...

Az öngyógyítás ABC-je:
Egészség, Egészség cikkek
Az öngyógyítás ABC-je: Fájdalomcsillapítás természetes módszerekkel

Nagy útifű
Népi gyógyászat, Gyógynövények
A lándzsás útifűhöz hasonlóan a népi gyógyászatban köhögés csillapítására használják.

A zellerlé ezért egészséges
Népi gyógyászat, Gyógynövények
Kemoterápia alatt állóknak is jó ötlet lehet a zellerlé fogyasztása, mivel segíthet enyhíteni a kezelés mellé ...