Antioxidánsban gazdag ehető rovarok

Antioxidánsban gazdag ehető rovarok


Antioxidánsban gazdag ehető rovarok

Először mérte meg az ehető rovarok antioxidánsszintjét egy tanulmány, s mint kiderült, a szöcskék és selyemhernyók annyi antioxidánst tartalmaznak, mint a friss narancslé - olvasható a Phys.org tudományos hírportálon.

 "Legalább kétmilliárd ember - a Föld lakosságának negyede - rendszeresen fogyaszt rovarokat. A többieknek még egy kis biztatásra van szüksége" - fogalmazott Mauro Serafini, az olaszországi Teramói

Egyetem professzora, a Frontiers in Nutrion című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A tudós szerint fontos, hogy olyan szempontokra hívják fel az emberek figyelmét, amelyek megkönnyítik számukra a választást. A táplálék íze és látványa nagyon fontos, de például sokak számára az is ösztönző, ha egy étel egészséges.


"Az ehető rovarok kitűnő fehérjeforrások, gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban. De mindeddig senki sem hasonlította össze őket olyan klasszikus funkcionális ételekkel, mint az olívaolaj vagy a narancslé az antioxidáns-tartalom szempontjából" - magyarázta a professzor.

Serafini emlékeztetett rá, hogy számos olyan "superfood" van, amelyeknek antioxidáns-kapacitásuk miatt nagy a szabadgyök-megkötő képessége. A kutatás azt igazolta, hogy az ehető rovarok között is vannak olyanok, amelyek ide sorolhatók. A kutatók egy sor ehető rovart és gerinctelent vizsgáltak meg antioxidáns-kapacitásuk szempontjából.

A rovarok ehetetlen részeit, a szárnyakat és a csápokat eltávolították, majd minden egyedből két minta kivonatát tesztelték a zsírtartalom szempontjából és abból a szempontból, hogy oldódik-e vízben. Aztán minden minta antioxidáns-tartalmát és kapacitását is
mérték.

A szöcskék, selyemhernyók és tücskök vízben oldódó kivonataibanvolt a legmagasabb az antioxidáns-kapacitás: ötször magasabb, mint a friss narancslében.
Az óriás-énekeskabócában, az óriás-vízibogárban, a feketetarantulában és a fekete skorpióban viszont elhanyagolható volt az antioxidáns kapacitás.


"Világos a trend: a növényevők antioxidáns-kapacitása magasabb"
- mutatott rá a professzor.
A tanulmányban megjegyezték, hogy az összehasonlításhoz arovarok szárított, zsírmentes kivonatát használták, de még 88 százalékos vizes oldatként is elérik a friss narancslé antioxidáns-kapacitásának 75 százalékát.

Érdekes módon, a rovarok polifenoltartalma - amely a növényeknél az antioxidáns-kapacitás fő forrása - alacsonyabb volt a rovarokban, mint a frissen facsart narancslében.
"Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a polifenolok mellett a rovarok antioxidáns-kapacitása más, egyelőre ismeretlen összetevőkön is múlik" - fűzte hozzá Serafini.


Az óriás-énekeskabócákban és a selyemhernyókban kétszer akkora antioxidáns-aktivitást mértek, mint az olívaolajban, viszont a fekete tarantulában, a pálmaféregben és a fekete hangyában nagyon kevés volt ez a kapacitás.

A kutatók az eredmények alapján kiemelték, hogy az olyan ehető rovarok, mint a szöcskék és selyemhernyók, gazdag forrásai az antioxidánsoknak.

A tanulmány szerzői ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a rovarok antioxidáns-kapacitásának emberre gyakorolt hatását vizsgálni kell, mivel ez még tisztázatlan.

Forrás: MTI 2019. július 16


Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

EgészségVilága cikkajánló

A leg-leg élelmiszerek, az első negyven
Életmód, Fogyókúra
Ezek az édes, tápláló, népszerű ételek nagyon könnyen beépíthetők az étrendbe.
Csak vedd észre!
Életmód, Egyéb
Azok, akik alázatos szívvel születnek, tisztában vannak minden nagyságukkal, amely az ilyen apró részletek mögö ...
Miért sportoljunk?
Egészség, Egészség cikkek
Akár egy rövid séta, akár egy intenzív edzés, a fizikai aktivitás segít visszanyerni az irányítást az életed felett,
Csökken a gyógynövények mennyisége
Népi gyógyászat, Gyógynövények
Gyógynövény ágazat 20-25 ezer ember foglalkoztatását biztosítja Magyarországon
Gyorsabban tudsz fogyni...
Életmód, Fogyókúra
Minél gyorsabb az anyagcseréd, annál több energiád van, és annál hatékonyabb a fogyás.
Fogyasszunk vörös húst, vagy ne?
Életmód, Táplálkozás
Vörösnek számít - többek között - a marha, a bárány, a sertés, az őz és a vad húsa
Háromszorosára nőtt az elhízottak aránya
Egészség, Egészség cikkek
A megfigyeltek felét öt csoportra osztották attól függően, hogy mennyire lehetnek genetikailag hízásra hajlamosak.
Darált mák hasznossága egészségünkre
Népi gyógyászat, Gyógynövények
Sok helyen tiltják a fogyasztását, pedig 50 felett szinte kötelező lenne
+ napi 500 kalória többlet elhízáshoz vezet
Egészség, Egészség cikkek
Az amerikai tanulmány először vizsgálta a többszörösen feldolgozott ételek fogyasztásának kockázatait.

További cikkek »