A gyógyító zeller

A gyógyító zeller
- Az ősi ayurvédikus orvoslás a zeller magjait emésztési gondokra, meghűlésre, a vízháztartás szabályozására, ízületi bántalmakra, máj- és lépbetegségek kezelésére javallotta.
- Magas vitamin- (A, B1, B2, B6, C, E), ásványi anyag (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium) tartalma különösen értékessé teszi, s gazdag a rák megelőzésében fontosnak tartott antioxidáns kumarin-vegyületekben is.
- Kiváló forrása az élelmi rostoknak. Szabályozza a vérnyomást. Az érfalak ellazításával illetve az epe működésének serkentésével csökkenti a vér koleszterinszintjét.
- A lombozat és a magvak illóolaj-tartalma kiemelkedő. Savtalanítja a vért, serkenti a májműködést, s ezáltal hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. Tisztítja a bőrt; növényi hormon- és olajtartalma révén erősíti, nyugtatja idegrendszerünket.
- Szerves sótartalma erősíti a tüdő és a hörgők működését, pótolja a szervezet izzadás során vesztett ásványi anyag- és sótartalmát.
A zeller vásárlása és tárolása
Gumós zeller
Sima, kemény tapintású, méretéhez képest nehéz gumót válasszunk.
A darabolva árusított gumó egészségi állapotáról közvetlenül is meg tudunk győződni. A nedves, puha foltok rothadásra utalnak, a szárazabb, vöröses csíkok a levegővel való érintkezésre. Ne vegyünk a szokásostól eltérő színű, annál sárgás-barnásabb gumót.
A sértetlen gumó tisztítás nélkül, papírzacskóban, hűvös, szellős helyen, akár a kamrában is tárolható. A félbevágott, illetve hámozott gumót hámozás és a nedvesség teljes eltávolítása után tegyük a hűtőszekrénybe.
Szár- és metélőzeller
Keressünk húsos, nedvdús szárú, élénk színű levélnyeleket, foltosodástól mentes leveleket. A rothadás, vagy rovarkárosítás nyomait figyelve nézzük meg a levelek eredési helyét is.
A zeller a nyár előrehaladtával hajlamos magszárat fejleszteni: ez a levélnyél-köteg közepén fejlődik, erősen szálas, kesernyés ízű és vastagabb a többinél. Ez is fogyasztható, bár élvezeti értéke csekély.
A megtisztított és alaposan szárazra törölt zellerszárat csavarjuk konyharuhába. 3-4 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.
Felhasználás
- A gumóból krémlevest, pürét készíthetünk, ízesíthetünk vele leveseket, kásákat.
- A szár és a levél nyersen, vagy rövid párolás után kiválóan alkalmas salátába, kásákhoz, húsokhoz, zöldséges és húsos, sült egytálételekhez, mártásokhoz - ízesítésre és díszítésre egyaránt.
- Répával, almával, káposztával kombinálva kiváló ivólevet készíthetünk belőle.
- 2 teáskanálnyi összetört zellermagból remek vízhajtó teát készíthetünk.
Kép forrása:pxhere.com
Tetszett a cikk?
Kiemelt ApróHirdetések
További kiemelt ApróHirdetések »
EgészségVilága cikkajánló

A karfiol: és amit tudunk róla
Életmód, Egyéb
Jelentős a C-vitamin tartalma, de kálium, cink és vastartalma miatt is érdemes fogyasztani, különösen a téli időszakban

Üdvözöl az Egészség Világa Magazin!
Kiemelt cikkek, Ajánlott cikkek
Üdvözlünk az Egészség Világa magazin olvasói között! Magazinunk négy fő pilléren nyugszik: Életmód, Egész ...

Miért sportoljunk?
Egészség, Egészség cikkek
Akár egy rövid séta, akár egy intenzív edzés, a fizikai aktivitás segít visszanyerni az irányítást az életed felett,

Ételpiramis
Egészség, Egészség cikkek
Az élelmiszerpiramis egy piramis formájú szemléltető eszköz a helyes táplálkozáshoz.

Porckopás vagy ízületi gyulladás:
Gyógyulások, Gyógyulások története
Artritiszről egy vagy több ízület gyulladása és érzékenysége esetén beszélünk.

Napégés: így enyhítheti otthon a fájdalmat
Egészség, Egészség cikkek
Figyeld a bőröd állapotát, és rendszeresen vizsgáltasd meg anyajegyeidet bőrgyógyásszal.

Sikeres őssejt beültetés...
Egészség, Betegségek
Őssejt beültetésével kezeltek sikeresen egy HIV-fertőzöttet

Lábfürdők hasznossága
Egészség, Egészség cikkek
Már az első alkalmazás után érezni fogjod az eredményt! Annyira jó, próbáld ki!

Karácsony minden évben van
Egészség, Egészség cikkek
Az ünnepre való rákészülés, a gyerekek számára nem a verbális, tudatos síkon zajlik.