A gyógyító zeller
A gyógyító zeller
- Az ősi ayurvédikus orvoslás a zeller magjait emésztési gondokra, meghűlésre, a vízháztartás szabályozására, ízületi bántalmakra, máj- és lépbetegségek kezelésére javallotta.
- Magas vitamin- (A, B1, B2, B6, C, E), ásványi anyag (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium) tartalma különösen értékessé teszi, s gazdag a rák megelőzésében fontosnak tartott antioxidáns kumarin-vegyületekben is.
- Kiváló forrása az élelmi rostoknak. Szabályozza a vérnyomást. Az érfalak ellazításával illetve az epe működésének serkentésével csökkenti a vér koleszterinszintjét.
- A lombozat és a magvak illóolaj-tartalma kiemelkedő. Savtalanítja a vért, serkenti a májműködést, s ezáltal hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. Tisztítja a bőrt; növényi hormon- és olajtartalma révén erősíti, nyugtatja idegrendszerünket.
- Szerves sótartalma erősíti a tüdő és a hörgők működését, pótolja a szervezet izzadás során vesztett ásványi anyag- és sótartalmát.
A zeller vásárlása és tárolása
Gumós zeller
Sima, kemény tapintású, méretéhez képest nehéz gumót válasszunk.
A darabolva árusított gumó egészségi állapotáról közvetlenül is meg tudunk győződni. A nedves, puha foltok rothadásra utalnak, a szárazabb, vöröses csíkok a levegővel való érintkezésre. Ne vegyünk a szokásostól eltérő színű, annál sárgás-barnásabb gumót.
A sértetlen gumó tisztítás nélkül, papírzacskóban, hűvös, szellős helyen, akár a kamrában is tárolható. A félbevágott, illetve hámozott gumót hámozás és a nedvesség teljes eltávolítása után tegyük a hűtőszekrénybe.
Szár- és metélőzeller
Keressünk húsos, nedvdús szárú, élénk színű levélnyeleket, foltosodástól mentes leveleket. A rothadás, vagy rovarkárosítás nyomait figyelve nézzük meg a levelek eredési helyét is.
A zeller a nyár előrehaladtával hajlamos magszárat fejleszteni: ez a levélnyél-köteg közepén fejlődik, erősen szálas, kesernyés ízű és vastagabb a többinél. Ez is fogyasztható, bár élvezeti értéke csekély.
A megtisztított és alaposan szárazra törölt zellerszárat csavarjuk konyharuhába. 3-4 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.
Felhasználás
- A gumóból krémlevest, pürét készíthetünk, ízesíthetünk vele leveseket, kásákat.
- A szár és a levél nyersen, vagy rövid párolás után kiválóan alkalmas salátába, kásákhoz, húsokhoz, zöldséges és húsos, sült egytálételekhez, mártásokhoz - ízesítésre és díszítésre egyaránt.
- Répával, almával, káposztával kombinálva kiváló ivólevet készíthetünk belőle.
- 2 teáskanálnyi összetört zellermagból remek vízhajtó teát készíthetünk.
Kép forrása:pxhere.com
Tetszett a cikk?
EgészségVilága cikkajánló
Pihenés a természetben
Egészség, Egészség cikkek
Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele
Énekelj, mint a madár!
Egészség, Egészség cikkek
Az éneklés meggyógyítja az egész testedet - lelkedet. És táncolj is egy kicsit és boldogabb napod lesz.
Súlyos betegséget jelezhet a pókhas
Egészség, Egészség cikkek
A népnyelv általában "pókhasúnak" nevezi azokat a kisgyermekeket, akiknek a hasa feltűnően elődomborodik, végta ...
Gyaloglással a betegségekkel szemben.
Életmód, Egyéb
A rendszeres gyaloglás nagyon jó hatással van az egészségünkre. Sok betegség megelőzésére alkalmas.
Karbonlábnyom nagysága....
Egészség, Egészség cikkek
A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé
A kávé védelmet nyújt.
Népi gyógyászat, Gyógynövények
Ez történik a testeddel és szerveiddel, ha kávézol! A lendület elixírje!
A tyúkhúr, ami nem csak gyom!
Népi gyógyászat, Gyógynövények
Sokan azt hiszik gyom, pedig két hét alatt helyrerakja a koleszterinszintedet, ráadásul fogyaszt is!
Mi is az almaecet?
Életmód, Táplálkozás
Az almaecet egy igazi kincs a konyhában és az egészségmegőrzésben egyaránt.
Érdekes tapasztalat
Egészség, Egészség cikkek
Az az idő, amely
a mellkasi fájdalom kezdetétől a mentő hívásáig eltelik, hosszabb,
mint a férfiaknál.