A gyógyító zeller
A gyógyító zeller
- Az ősi ayurvédikus orvoslás a zeller magjait emésztési gondokra, meghűlésre, a vízháztartás szabályozására, ízületi bántalmakra, máj- és lépbetegségek kezelésére javallotta.
- Magas vitamin- (A, B1, B2, B6, C, E), ásványi anyag (magnézium, foszfor, vas, kálium, molibdén és magnézium) tartalma különösen értékessé teszi, s gazdag a rák megelőzésében fontosnak tartott antioxidáns kumarin-vegyületekben is.
- Kiváló forrása az élelmi rostoknak. Szabályozza a vérnyomást. Az érfalak ellazításával illetve az epe működésének serkentésével csökkenti a vér koleszterinszintjét.
- A lombozat és a magvak illóolaj-tartalma kiemelkedő. Savtalanítja a vért, serkenti a májműködést, s ezáltal hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. Tisztítja a bőrt; növényi hormon- és olajtartalma révén erősíti, nyugtatja idegrendszerünket.
- Szerves sótartalma erősíti a tüdő és a hörgők működését, pótolja a szervezet izzadás során vesztett ásványi anyag- és sótartalmát.
A zeller vásárlása és tárolása
Gumós zeller
Sima, kemény tapintású, méretéhez képest nehéz gumót válasszunk.
A darabolva árusított gumó egészségi állapotáról közvetlenül is meg tudunk győződni. A nedves, puha foltok rothadásra utalnak, a szárazabb, vöröses csíkok a levegővel való érintkezésre. Ne vegyünk a szokásostól eltérő színű, annál sárgás-barnásabb gumót.
A sértetlen gumó tisztítás nélkül, papírzacskóban, hűvös, szellős helyen, akár a kamrában is tárolható. A félbevágott, illetve hámozott gumót hámozás és a nedvesség teljes eltávolítása után tegyük a hűtőszekrénybe.
Szár- és metélőzeller
Keressünk húsos, nedvdús szárú, élénk színű levélnyeleket, foltosodástól mentes leveleket. A rothadás, vagy rovarkárosítás nyomait figyelve nézzük meg a levelek eredési helyét is.
A zeller a nyár előrehaladtával hajlamos magszárat fejleszteni: ez a levélnyél-köteg közepén fejlődik, erősen szálas, kesernyés ízű és vastagabb a többinél. Ez is fogyasztható, bár élvezeti értéke csekély.
A megtisztított és alaposan szárazra törölt zellerszárat csavarjuk konyharuhába. 3-4 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.
Felhasználás
- A gumóból krémlevest, pürét készíthetünk, ízesíthetünk vele leveseket, kásákat.
- A szár és a levél nyersen, vagy rövid párolás után kiválóan alkalmas salátába, kásákhoz, húsokhoz, zöldséges és húsos, sült egytálételekhez, mártásokhoz - ízesítésre és díszítésre egyaránt.
- Répával, almával, káposztával kombinálva kiváló ivólevet készíthetünk belőle.
- 2 teáskanálnyi összetört zellermagból remek vízhajtó teát készíthetünk.
Kép forrása:pxhere.com
Tetszett a cikk?
EgészségVilága cikkajánló
Miért fogyasszunk köszmétét?
Egészség, Egészség cikkek
Termesztés alatt vannak zöld és piros, szőrös és csupasz fajták is, az ízük viszont éretlen állapotban egyfor ...
A kávé védelmet nyújt.
Népi gyógyászat, Gyógynövények
Ez történik a testeddel és szerveiddel, ha kávézol! A lendület elixírje!
Kávé és élettartam
Életmód, Táplálkozás
Több száz különböző vegyületet tartalmaz, amelyek közül néhány fontos egészségügyi előnyökkel jár.
Vérehulló fecskefű
Népi gyógyászat, Gyógynövények
Gyökerei rostszerűek, gyöktörzse húsos, hengeres, kissé elágazó, többfejű és több szárat fejleszt.
Az öregedés lassítása
Egészség, Egészség cikkek
A betegségek 66%-a gyógyítható lenne a helyes táplálkozással
Megszabadulhatsz a hátfájástól ha...
Életmód, Egyéb
Ez a módszer nem csak a lógó hasat szünteti meg, hanem a gerincoszlopunk természetes állapotát is visszaállítja.
A zellerlé ezért egészséges
Népi gyógyászat, Gyógynövények
Kemoterápia alatt állóknak is jó ötlet lehet a zellerlé fogyasztása, mivel segíthet enyhíteni a kezelés mellé ...
Ananász étrend a fogyáshoz
Életmód, Fogyókúra
Az ananásztisztító diétát 3 vagy 5 napig lehet elvégezni.
Így alakulnak ki a visszerek
Egészség, Egészség cikkek
A vénák, vagy más néven vivőerek, a szövetek felől szállítják vissza az elhasznált, oxigénben szegény vért ...