Vitamin- és ásványianyag-étrendkiegészítők
A leggyakrabban használt vitamin- és ásványianyag-étrendkiegészítők nem javítják, de nem is károsítják az egészséget - vélik kanadai kutatók az amerikai kardiológustársaság folyóiratában közzétett tanulmányukban.
A torontói St. Michael's Kórház és a Torontói Egyetem kutatói
áttekintették a 2012 januárja és 2017 október között a témáról angol
nyelven megjelent adatokat és klinikai vizsgálatokról közzétett
tanulmányokat, és azt találták, hogy a multivitaminok, a D-vitamin,
a kalcium és a C-vitamin - a leggyakrabban használt
étrend-kiegészítők - szedésének semmilyen haszna nincsen, ugyanakkor
semmilyen kockázattal nem járnak a szív- és érrendszeri betegségek,
a szívroham, a stroke, vagy az idő előtti elhalálozás megelőzésében.
"Meglepődve állapítottuk meg, hogy milyen kevés pozitív hatásuk
van az emberek által fogyasztott legnépszerűbb
étrend-kiegészítőknek. Felülvizsgálatunk azt találta, hogy nem
káros, ha multivitaminokat, D-vitamint, kalciumot vagy C-vitamint
szedünk, de látszólag semmilyen haszna nincs" - idézte a St. Michael
Kórház közleménye David Jenkinst, a Journal of the American College
of Cardiology folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzőjét.
A kutatók megállapították, hogy egyedül a folsav, továbbá a
B-vitaminok folsavval együtt alkalmazva csökkentheti a szív- és
érrendszeri betegségek és a stroke kockázatát.
"Az embereknek tudatában kell lenniük annak, milyen
étrend-kiegészítőket fogyasztanak, és figyelniük kell arra, hogy
kimondottan az egészségügyi szakemberek által megállapított
vitaminhiány vagy ásványianyag-hiány pótlására szolgáló készítményt
szedjenek" - tette hozzá Jenkins.
A kutatócsoport által felülvizsgált adatok az A, B1, B2,
B3(niacin), B6, B9 (folsav), C, D és E vitaminokra, valamint a
béta-karotinra, kalciumra, vasra, cinkre, magnéziumra és szelénre
vonatkoztak. A multivitaminok alatt olyan étrend-kiegészítőket
vizsgáltak, amelyek a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, nem pedig
néhány kiválasztottat tartalmaztak.
"A folsavon kívül, amely csökkentheti a stroke és a
szívbetegségek kockázatát, a leghatásosabb, ha az ember egészséges
étrendet követ, hogy feltöltődjön vitaminokkal és ásványi
anyagokkal. Mostanáig egyetlen étrend-kiegészítőkről készült kutatás
sem bizonyította, hogy nincs jobb, mint a kevésbé feldolgozott
élelmiszerek, köztük zöldségek, gyümölcsök és magvak fogyasztása" -
hangsúlyozta David Jenkins.
Forrás: MTI 2018. május 29
EgészségVilága cikkajánló
EgészségVilága cikkajánló