Tévhitek a sóról


Néhány tévhit amit mindenki sejt, de nem akar figyelembe venni:

“Nagy melegben, amikor izzadsz, több só kell az étrendbe.”
Az izzadság miatt kevesebb só van a szervezetben, de nincs szükség további sóra még nagy melegben sem, de fontos a folyadék, a víz.

,,A tengeri só nem jobb, mint a gyártott só, csak azért, mert ,,természetes”
A só, forrásától függetlenül, a sóban lévő nátrium ártalmas az egészségre.

„A főzés során hozzáadott só nem a só bevitelének fő forrása.”
Sok országban az étrendben a só mintegy 80% -a feldolgozott élelmiszerekből származik.

„Élelmiszer nem igényel sót, hogy ízletes legyen.”
Időbe telik, amíg az ember az ízlelőbimbóit átállítja, de ha megszokják a kevésebb sót, akkor nagyobb valószínűséggel élvezi az ételeket, és szélesebb körű ízeket észlel.

„Sós ízű élelmiszerek ”
Néhány magas sótartalmú étel nem nagyon ízletes, mert néha más olyan dolgokkal keverednek, mint a cukrok, amelyek elfedik az ízt.
Fontos, hogy olvassa el az élelmiszer-címkéket, hogy kiderítse a nátrium szintjét.

„Csak az idős embereknek kell aggódniuk, hogy mennyi sót fogyasztanak:”
A túl sok só fogyasztása bármely életkorban vérnyomás problémát okoz.

„A só csökkentése rossz lehet az egészségemre:”
Nagyon nehéz túl kevés sót fogyasztani, mert sok olyan élelmiszer van, ami sok sót tartalmaz.

Valóban rossz a só a tested számára?

A só fontos szerepet játszott az ételkészítésben évezredek óta. Mégis, az elmúlt néhány évtizedben a sót valamiféle mumussá nyilvánították, mivel ez a hipertóniával és szívbetegségekkel kapcsolatos.

A gondolat, hogy az alacsony sótartalmú étrend jobb nekünk, körülbelül 200 évvel ezelőtt kezdődött, és hibás tudományokon alapult. Az orvosok akkor már tudták, hogy testünk a sóra támaszkodik a vérnyomás egyensúly fenntartásához. Úgy vélték, hogy a túl sok vizes só hozzájárult a magas vérnyomáshoz és a szívbetegségekhez. Az eredmény a sikertelen kormányzati kampányok, hogy kevesebbet sózzanak az emberek.

A kutatás azonban azt mutatja, hogy ez az alapvető elmélet nem olyan világos, mint amilyennek azt gondoltuk. A több ezer beteg meta-analízise szerint a sófelvétel, a magas vérnyomás és a szívbetegség kockázata között nincs tényleges kapcsolat. Mint sok táplálkozási ajánláshoz, a sót körülvevő meggyőződéseinket újra meg kell vizsgálni.

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »