Kávé és élettartam

Kávé és élettartam


 

 A kávéfogyasztók hosszabb ideig élnek?

A kávé az egyik legegészségesebb ital a bolygón.

Több száz különböző vegyületet tartalmaz, amelyek közül néhány fontos egészségügyi előnyökkel jár.

Ez jelentheti azt, hogy hosszabb ideig él, ha sok kávét iszik? Ez a rövid áttekintés megmondja, hogy a kávéfogyasztás meghosszabbíthatja az életét.

Az antioxidánsok egyik fő forrása

Kávéfőzés közben a forró víz kioldja a kávébabban lévő természetes vegyületeket és azok az ital részévé válnak.

Ezek közül a vegyületek közül sok az antioxidáns, amely megvédi a szabad gyökök által okozott oxidatív stresszt a szervezetben.

Ha nem eszik sok gyümölcsöt vagy zöldséget, ez az egyik legnagyobb forrása az antioxidánsoknak az étrendben a kávé.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kávé gazdagabb az antioxidánsokban, mint a gyümölcsök és a zöldségek, hanem hogy a kávé bevitel mennyiségtől függően, jobban hozzájárulhat az átlagos antioxidáns bevitelhez.

A kávé ivóknál kevésbé valószínű

Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres kávéfogyasztók körében alacsonyabb a súlyos betegségekből származó halálozás kockázata. A halál konkrét okait tekintve ezek lehetnek fertőzések, sérülések, balesetek, légzőszervi betegségek, cukorbetegség, stroke és szívbetegségek.

Ez napi 4-5 csésze kávéig bizonyult igaznak, 6 vagy több pohár napi fogyasztása nem jelentett további előnyöket.

Azonban már csak napi egy csésze fogyasztása is mérsékelten, 5–6%-kal csökkentette a korai halál kockázatát, ami azt mutatja, hogy már egy kis adag is elegendő a hatás eléréséhez.

Ne feledje azonban, hogy ezek megfigyelési tanulmányok, amelyek nem bizonyítják, hogy a kávé a kockázat csökkenését okozza. Mégis, ezek eredmények megnyugtatóak, hogy a kávéivástól legalább is nem kell félni.

 

 Sok más tanulmány hasonló eredményekhez vezetett

A kávé egészségre gyakorolt ​​hatását az elmúlt évtizedekben nagyon alaposan tanulmányozták.

Megfigyelték, hogy a konkrét betegségek tekintetében a kávéfogyasztóknál sokkal alacsonyabb az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a 2. típusú diabétesz és a májbetegségek kockázata – hogy csak néhányat említsünk.

Ráadásul a tanulmányok azt mutatják, hogy a kávé boldogabbá tehet, 20%-kal és 53%-kal csökkentheti a depresszió és az öngyilkosság kockázatát.

 

Végső megállapítás

A megfigyelési tanulmányok tehát arra engednek következtetni, hogy a kávé fogyasztása csökkenti a krónikus betegségek kockázatát, és akár az életét is meghosszabbíthatja.

Az ilyen típusú tanulmányok az összefüggéseket vizsgálják, de nem bizonyíthatják – kétségtelenül -, hogy a kávé az egészségügyi előnyök valódi oka .

Mindazonáltal a magasabb színvonalú bizonyítékok alátámasztják ezeket a megállapításokat, ami azt jelenti, hogy a kávé a legegészségesebb italok egyike lehet.

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »