Fogyasszunk vörös húst, vagy ne?

Fogyasszunk vörös húst, vagy ne?


Egy új tanulmány szerint a legtöbb ember számára értelmetlen visszafogni a vörös húsok és a feldolgozott húsáruk fogyasztását,mivel "a bizonyítékok gyengék, a kockázat kicsi".

Vörösnek számít - többek között - a marha, a bárány, a sertés,
az őz és a vad húsa, de nem tartozik közéjük a csirke, a kacsa, a
liba és a vad szárnyasok sem.

A húsárut egyebek mellett füstöléssel, pácolással, só vagy
tartósító szerek hozzáadásával dolgozzák fel, a darálás, vagdalás
önmagában nem számít az eljárások közé, de az így készült termékek -
kolbászfélék, szalámik, pástétomok -, valamint a szalonna
feldolgozott húsáru - foglalta össze a BBC hírportálja.


Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) nemzetközi rákkutató
központjának 2015-ös jelentése szerint a feldolgozott húsáruk
fogyasztása növeli a rák kockázatát, a vörös hús pedig "valószínűleg
rákkeltő", de a bizonyítékok száma korlátozott. A tanulmány
világszerte nagy visszhangot váltott ki.

Az Egyesült Királyságban a feldolgozott húsáru fogyasztása
évente mindegy 5400 bélrákos megbetegedéshez vezet a tudósok
szerint, összefügghet a szívbetegségekkel és a 2-es típusú
cukorbetegséggel is.

Az új tanulmányt a kanadai Dalhousie Egyetem és a McMaster
egyetem kutatói vezették. Ugyanazokat a bizonyítékokat tekintették
át, mint amelyeket korábban más kutatók.


Az Annals of Internal Medicine című szaklap friss számában
közölt tanulmányuk eredményei alapján ha ezer ember heti három adag
vörös vagy feldolgozott hússal kevesebbet fogyasztana, akkor életük
végéig héttel kevesebb rákos halálozás lenne köztük, és 11 év alatt
néggyel kevesebb szívbetegség miatti halálozás fordulna elő.
Ha ezer ember 11 éven át csökkentené heti három adaggal a vörös
húsok fogyasztását, akkor hattal kevesebbnél alakulna ki 2-es típusú
diabétesz, ha ugyanezt tenné a feldolgozott húsokkal, akkor 12-vel
lenne kevesebb 2-es típusú cukorbeteg.

A feltárt kockázatok nagyrészt megegyeznek a korábbi kutatások
által kimutatott veszélyekkel, ám értelmezésük gyökeresen eltérő. Az
új tanulmány készítői szerint a kockázatok nem olyan nagyok, a
bizonyítékok pedig olyan gyengék, hogy nem lehetnek biztosak a
kockázatok valódiságában.

"Azt nem állítjuk, hogy nincs kockázat, csak azt, hogy a vörös
hús fogyasztásának csökkentésével elérhető nagyok kis
kockázatcsökkenést csak gyenge bizonyítékok támasztják alá" - mondta
el a BBC-nek Bradley Johnston, a kutatók egyike.
A kutatás módszertanát a statisztikusok dicsérték, Kevin
McConway, az Open University tudósa szerint a munka "rendkívül
átfogó" volt.
Az adatok értelmezésében azonban sokan nem értettek velük egyet.


Az angol közegészségügyi intézet (Public Health England) nem fogja
megváltoztatni az ajánlását a húsfogyasztás csökkentéséről.
Marco Springmann, az Oxfordi Egyetem tudósa szerint az adatok
"gazdag országok húsevőinek egy kis számától" származnak, az ezek
alapján megfogalmazott ajánlás "veszélyes tévedés".
Nita Forouhi, a Cambridge-i Egyetem professzora szerint ha ezer
emberből 12-vel kevesebben betegednének meg 2-es típusú cukorbajban,
az a "népesség és az ország szintjén egyáltalán nem kevés".  

Forrás MTI 2019. október 1



Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »