Ezek a fájdalomcsillapítók is vénykötelessé váltak

Ezek a fájdalomcsillapítók is vénykötelessé váltak


Ezek a fájdalomcsillapítók válnak vénykötelessé május 1. után

Itthon az ibuprofénes patikaszerek, fájdalom- és lázcsillapítók nagy része vény nélkül kapható volt, azonban 2020. május 1-től szigorítások következnek. 

Az ibuprofén készítményei, köztük tabletták, kapszulák, szuszpenziók, krémek, közel 60 éve vannak jelen a patikákban világszerte. Május 1-től az ibuprofént nagy dózisban tartalmazó készítmények vénykötelessé válnak.

Ibuprofén, dexibuprofén: mikor, mire használják?

Az ibuprofén az egyik leggyakrabban alkalmazott fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatóanyag,- felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt. Az ibuprofén hatástani szempontból az úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) közé tartozik. Használata már 3 hónapos csecsemőkortól lehetséges, és az adagolása a legkülönfélébb fájdalmak, például fejfájás, náthával, influenzával járó fájdalmak, menstruációs fájdalmak, fogfájás, reumatikus fájdalmak leküzdéséhez nyújt segítséget.

Alacsonyabb, 1200 mg-nál kisebb napi dózisban széles körben használják lázcsillapításra és különféle heveny fájdalmak, fejfájás, menstruációs fájdalom, fogfájás kezelésére. Ellenben, magasabb napi ibuprofén dózis (akár napi 1800-2400 mg) javasolt az ízületi fájdalmakkal küzdő, reumás betegségek hosszú távú kezelésére.

Az ibuprofén mellett ismert a dexibuprofén is, ami nem más, mint az ibuprofén hatástanilag aktív, „tiszta” formája. Mivel az ibuprofén molekulák fele dexibuprofén, így pl. 1200 mg ibuprofén terápiás hatása 600 mg dexibuprofénének felel meg.

Az alacsony dózis biztonságos, a magasabb árthat?

2006-ban vált ismertté, hogy az NSAID-ok, köztük az ibuprofén alkalmazása fokozza a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Számos vizsgálat eredményét áttekintve és elemezve a szakemberek arra jutottak, hogy a súlyos mellékhatások előfordulása dózisfüggő. Napi 2400 mg-nál magasabb dózisban az ibuprofén a trombózisos események fokozott kockázatával társulhat. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) arra a következtetésre jutott, hogy miközben az ibuprofén magas napi összdózisa fokozza a szív- és érrendszeri események kockázatát, addig az 1200 mg-nál alacsonyabb napi adagok esetén nem emelkedik a kockázat.

A hatósági vélemény tehát az, hogy: „Az ibuprofén legfeljebb napi 1200 mg-os dózisának – ami a szájon át szedhető vény nélkül kapható (OTC) készítmények esetében a legmagasabb általánosan alkalmazott adag az Európai Unióban – alkalmazása esetén nem tapasztalható a kardiovaszkuláris kockázat növekedése.”

Összefoglalva: különös óvatosságra tehát a napi magas, 2400 mg fölötti ibuprofén-összdózisok esetén van szükség. Ilyen magas dózis alkalmazása elsősorban a reumatikus fájdalmak ibuprofén-kezelése esetén fordul elő.

OGYÉI döntés

Az európai ajánlásokkal összhangban a hazai gyógyszerhatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) úgy döntött, hogy azok az ibuprofénes készítmények maradhatnak továbbra is vény nélkül kaphatók, amelyek akut fájdalom- és lázcsillapításra javasoltak, és a megengedett legmagasabb napi adagjuk 1200 mg ibuprofén (vagy 600 mg dexibuprofén).

Vénykötelesek lesznek 2020. május 1-től azok az ibuprofénes gyógyszerek, amik:

  • adagonként (tablettánként) 600 vagy 800 mg ibuprofént tartalmaznak, vagy
  • adagonként (tablettánként) 300 mg dexibuprofént tartalmaznak, vagy
  • reumatikus megbetegedések kezelésére javallottak. 

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

A 2020. május 1-jével hatályba lépő változtatások eredményeként az ibuprofénes készítmények egy része vénykötelessé válik.

Az ibuprofénes patikaszerek döntő többsége, amiket lázcsillapításra lehet alkalmazni, vagy a fejfájás, fogfájás, menstruációs fájdalmak, náthával, influenzával összefüggő fájdalmak, vagy egyéb akut fájdalmak kezelésére lehet alkalmazni, továbbra is vény nélkül megvásárolható marad.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: OGYEI

Forrás: EgészségKalauz
Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »