Egy kis táplálék kiegészítő útmutató

Egy kis táplálék kiegészítő útmutató


Egy kis táplálék kiegészítő útmutató

Kell-e étrend-kiegészítőket szednem?

Nézd meg a vitaminokat, ásványi anyagokat, gyógynövényeket és a többi táplálék-kiegészítőt.
Amikor hozzájutsz pl. C vitamin vagy halolaj tablettákhoz az első dolog, hogy kérdezd meg magadtól, hogy szükséged van-e rájuk.
Az emberek ezeket a kiegészítőket azért szedik, hogy egészségesek legyenek. De nem mindenkinek van rá szüksége. Inkább az összes szükséges tápanyagot különböző egészséges ételek elfogyasztásával biztosítsuk.

Egyes kiegészítőknek mellékhatásai is lehetnek: pl. ha műtét előtt vagy más gyógyszerekkel együtt szedik, gyermekek, terhes nők és más csoportok esetében nem vizsgálták sok étrend-kiegészítő hatását. Tehát mindenképpen beszéljen szakemberrel, ha étrend-kiegészítőket szed.

Nyilvánvaló, hogy egyes kiegészítők különböző módon javíthatják az egészséget. A legnépszerűbb tápanyag-kiegészítők a multivitaminok, a kalcium és a B, C és D vitaminok. A kalcium támogatja a csontok egészségét, a D-vitamin segít a szervezetben a kalcium felszívódásában. A C és E vitaminok antioxidánsok – olyan molekulák, amelyek megakadályozzák a sejtkárosodást és segítik az egészség megőrzését.

A nőknek terhesség alatt vasra és napi 400 mikrogramm folsavra van szükségük.

A B12-vitamin megőrzi az idegeket és a vérsejteket.

A kutatások szerint a halolaj elősegítheti a szív egészségét.

Több más táplálék-kiegészítő egészségre gyakorolt ​​hatásának további tanulmányozása szükséges. Ezek közé tartozik a glükózamin (ízületi fájdalom) és a gyógynövény-kiegészítők, mint például az echinacea (immunrendszeri egészség) és a lenmagolaj (emésztés).

Néhány esetben nagyon fontos az óvatosság. A K-vitamin például csökkenti a vérhígítók képességét. A ginkgo növelheti a vér elvékonyodását. Az orbáncfű herbét néha a depresszió, a szorongás vagy az idegi fájdalom enyhítésére használják, de számos gyógyszer – mint például az antidepresszánsok és a fogamzásgátló tabletták – lebontását is gyorsíthatja, és így kevésbé hatékony. Inkább kérjen tanácsot arról, hogy szükség van-e egy kiegészítőre, vagy az adagolásról, illetve az esetleges kölcsönhatásokra a már alkalmazott gyógyszerrel. ”

Vitaminok és ásványi anyagok esetében ellenőrizze az egyes tápanyagok % – os napi értékét. Fontos figyelembe venni az ajánlott felső határt, mert bizonyos kiegészítők túlságosan károsak lehetnek.

A tudósoknak még sok mindent meg kell tudniuk egyes vitaminokról. Pl. a korábbi kutatások azt mutatták, hogy az E-vitamin-kiegészítőket szedő férfiaknál alacsonyabb a prosztatarák kialakulásának kockázata. De újabb vizsgálatok kimutatták, hogy nem csökkentik a betegség kockázatát.

Az étrend-kiegészítők élelmiszerekként vannak szabályozva és ha egy termék nem biztonságos, akkor korlátozhatják vagy letilthatják a használatát. A gyártóknak pontosan fel kell sorolniuk az összetevőket és azok mennyiségét, de mégis előfordulhat, hogy az összes összetevő nem szerepel a listán.

Néhány független szervezet minőségi kiegészítőket tesztel, és jóváhagyja forgalmazásukat, de ez nem garantálja a termék biztonságos működését; ez csak azt biztosítja, hogy a termék megfelelően készült.

Végül: Mindenki saját biztonsága érdekében beszéljen az egészségügyi szolgáltatókkal, szakemberekkel és ismerje meg a termék lehetséges előnyeit és kockázatait. Az internet is kínál olyan oldalakat, alkalmazásokat, ahol az ingyenes adatbázis lehetővé teszi több ezer táplálék- kiegészítő összetevőinek megismerését, tartalmazza a címkén szereplő információkat az adagolást, az egészségre vonatkozó hatásait.

 

 

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »