Citromfű
Citromfű
A citromfű (Melissa officinalis), az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó,
kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény.
A Közel-Keletről származik, a mediterrán éghajlatot kedveli.
Vadon csak szórványosan fordul elő, de kertekben sokfelé megtalálható.
Népies neve: orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű,
mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke.
Drogként hajtásait (Melissae herba) és levelét (Melissae folium) szedik,
a leveleket virágzása kezdetén, július-augusztus hónapokban.
Elterjedése
Dél-Európában a görögök terjesztették el, a méhcsaládok kirajzásának
megakadályozására használták.
Nyugat-európai kolostorkertjeikbe a Benedek-rendi szerzetesek vitték át,
miután a 9. században áthozták az Alpokon.
Nagy Károly császár 810 táján rendeletben (Capitulare de villis) írta elő termesztését.
Nyugat-Európában csak az ültetvényeken található;
Magyarországon és Észak-Amerika egyes részein meg is honosodott.
Hatóanyagai
A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál),
a cseranyagok, a flavonoidok, a kávésav, a gyanta és a szaponin.
Felhasználása
Vírusölő tulajdonsága miatt a belőle készített krém jól alkalmazható az ajakherpesz
(Herpes simplex) helyi kezelésére. Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó.
Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is.
Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény.
Szerepe van a depresszió oldásában is. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger,
puffadások idején különösen jó a citromfű.
Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert.
Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást
és a fejfájást és általános görcsoldó szer.
Virágaiból citromfűolajat (Aetheroleum melissae) desztillálnak,
amit az illatszeripar is felhasznál különböző parfümök alkotórészeként.
A rándulások gyógyítására használt ún. lóbalzsamnak is alkotóeleme.
Mivel távol tartja a szúnyogokat, nyári estéken érdemes virágcserépben az ablakba helyezni.
Alkalmazása – fűszerként
A citrom illatára emlékeztető friss levelét saláták, mártások, főzelékek, töltelékek,
gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, gomba-, hal-, szárnyas- és vadételek, hidegtálak,
fűszerecetek ízesítésére használjuk.
Kiváló desszertek, valamint limonádé, sörbet, tea, vermut és vaníliapuding díszítésére
és ízesítésére is.
2015-ben az év fagylaltja díjat a citromfű fagylalt kapta
EgészségVilága cikkajánló
EgészségVilága cikkajánló