Azuki bab hihetetlenül tápláló

Azuki bab hihetetlenül tápláló


A természet áldása az azuki (adzuki) bab. Japán kedvence. A felkelő nap országában a bab olyan, mint nálunk a hús, mindig, mindenbe, mindennel. Az Azuki bab hihetetlenül tápláló.

Az azukibab (Vigna angularis)  

Kelet-Ázsiában elsősorban Japánban, Kínában, Tajvanon és Dél-Korában termesztik.
Az azukibab Koreában és Japánban a szója mellett a második legfontosabb hüvelyes növény.

A mindössze 5 mm-es magok többnyire vörösek, de léteznek fehér, 
fekete és szürkés színben is.
Az azukibab vad formája (Vigna angularis ssp. nipponensis)

Kelet-Ázsiában egészen a Tibetin fennsíkig elterjedt.
A termesztett forma (Vigna angularis ssp. angularis) magjai nagyobbak.
Az azukibab bokros, álló vagy kúszó lágyszárú hüvelyes, ami 25–90 cm magasra nőhet.
Levelei hármasával helyezkednek el a száron. Virágai élénk sárgák.
A termései 6–12,5 cm hosszú, hengeres hüvelyek, amelyben 6–14 mag helyezkedik el. 

Tápláléknövényként

A növény magjait vagy magát a hüvelytermést élelmiszerként fogyasztják.
A többi hüvelyeshez hasonlóan fontos fehérje- és rostforrás.
Leggyakrabban ragukhoz, salátaként, salsa alapjaként,
szendvicsekhez és pástétomokhoz használják.

Felhasználása

A kelet-ázsiai konyhában az azukibabot édesen szokás fogyasztani.
Általában cukorral főzik össze és így jön létre az a bizonyos bab paszta,
ami az egyik legfontosabb összetevője a kelet-ázsiai ételeknek.
Gyakran ízesítik is, ugyanúgy, mint a gesztenyemasszát.
A vörös bab-masszát még számos kínai ételhez is felhasználják,
mint például tangyuan-hez, zongzi-hez, holdsüteményhez,
baozi-hoz és a vörös bab fagylathoz.
Rengeteg japán édességekben is megtalálható: anpan, dorajaki, imagavajaki,
mandzsu, monaka, anmicu, taijaki és daifuku.
Levest is készítenek belőle, cukorral főzik és egy csipetnyi sóval,
így készül a vörös bab-leves. Ezen kívül forró italként, tea formájában is fogyasztják.
Néhány ázsiai kultúrában még feltétként vagy töltelékként is felhasználják
például süteményekben, kekszekben, esetleg gofrira rakják.
Japánban különleges alkalmakkor azukibabos rizst esznek, ez a szekihan.
Magyarországon leginkább vörös színű azukit lehet vásárolni bioboltokban.

Tartalmaz

Jelentős mennyiségben tartalmaz proteineket, B1- és B2-vitamint, kiemelhető vas-,
kalcium-, magnézium- és foszfortartalma.
Élettani hatásai közt említik inzulinszabályozó, koleszterincsökkentő,
vérnyomás-szabályozó tulajdonságát. Az azukibab magjának csíráztatásakor a fehérjék
értékes esszenciális aminosavakká bomlanak.
A csíráztatott azukibab - más babokkal ellentétben - nem okoz bélgázképződést.

Forrás Wikipédia

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »