Az emberi szervezet saját fájdalomcsillapító mechanizmussal rendelkezik. A szelíd gyógymódok célja éppen e saját fájdalomcsillapító rendszer aktivizálása, ezért a természetes fájdalomcsillapító módszereknek nincsenek mellékhatásai.
Az első és talán legfontosabb dolog, hogy az ember ne pusztán ellenségének tekintse a fájdalmat, hanem fontos figyelmeztető jelnek. Meg kell barátkozni a fájdalommal! Ha testünkben valami rosszul működik, vagy a lelkünkben valami tévútra jutott, ha valamilyen területen – életmód, étrend, gondolkodásmód stb. – változtatásra van szükségünk, akkor valamilyen fájdalom keletkezik a szervezetben, és a fájdalom helyéből és jellegéből, mint tünetből megfejthető, hol is követtük el a hibát valójában.
I.) A leggyakrabban használt természetes fájdalomcsillapító módszerek a következők:
1) étrend-terápia
2) gyógynövény-terápia (fitoterápia)
3) masszázsterápia, reflexológia
4) akupunktúra, akupresszúra
5) homeopátia
6) vízgyógyászat (hidroterápia)

II.) A szelíd fájdalomcsillapítás egyéb lehetőségei:
1) Bach-virágterápia
2) aromaterápia
3) színgyógyászat
4) hipnoterápia
5) relaxáció
6) vizualizáció


 

Étrend
Az első dolog, amit fájdalmak esetén érdemes megváltoztatni, a táplálkozás. Lehetőleg csökkentsük a fehérje-, a só- és a cukorbevitelt, ugyanakkor fogyasszunk minél több élő, nyers ételt. Krónikus fájdalmak esetén nagyon hatásosak a különböző tisztítókúrák, hiszen fizikális szempontból a legtöbb esetben a felgyülemlett toxikus anyagok okozzák a fájdalmakat, vagy az, hogy a szervezet próbál megszabadulni ezektől a felesleges anyagoktól – gondoljunk csak a vesekövek távozására. Tarthatunk gyümölcs- vagy léböjt-napokat, a speciális fájdalmak kivédése érdekében pedig – ha már ismerjük a kiváltó okokat – célirányos tisztító étrendre térhetünk át. Tegyük fel például, hogy valakinek a fájdalmát a rendszeres izomgörcsök okozzák, akkor káliumban, kalciumban és magnéziumban gazdag étrendet érdemes választania. A magnézium pótlása emellett fogfájás ellen is védhet. Rendszeres menstruációs fájdalmak esetén a B6- és E-vitamin beviteléről kell elsődlegesen gondoskodni; ízületi fájdalmak elmulasztására pedig a B5-vitamin fokozott adagolása javasolt. Szeretném még megemlíteni a B1-vitamint, amelynek hiányában növekszik az emberben a fájdalmakra való érzékenység. Ezzel ellentétben, a rendszeres kávéfogyasztás blokkolja a szervezet természetes fájdalomcsillapító mechanizmusait.


Fitoterápia
Külsőleg, derékfájásra, reumatikus és izomfájdalmak enyhítésére elsőszámú fájdalomcsillapítóknak számítanak a csípős gyógynövényekből, így például a cayenne borsból vagy cayenne paprikából készült pakolások. Ne vigyük túlzásba, nehogy a túl sokáig fönnhagyott pakolás szétmarja a bőrt! A kamilla elsősorban gyulladásgátló és görcsoldó hatású, de emellett természetes fájdalomcsillapító is, kiválóan alkalmas idegzsába, fül-, szem- és hasfájás enyhítésére, és akár külsőleg, akár belsőleg használható. Szintén hatásos fájdalomcsillapító az endorfinok termelését fokozó gyömbér, amit leginkább emésztési zavarok okozta fájdalmak kezelésére vethetünk be sikerrel. Égési sebekre, szúrt, vágott sebekre, horzsolásokra, vagy egyéb külsérelmi fájdalmakra külső pakolásként az aloe vera a legalkalmasabb, ami akár spray formájában is beszerezhető.

További gyógynövények és alkalmazási lehetőségek
árnika – rándulás, ficam, zúzódás és egyéb balesetek okozta fájdalmak enyhítésére;
fekete nadálytő – sebgyógyításra és gyulladások csökkentésére;
ligetszépe – ízületi fájdalmak, menstruációs fájdalmak és gyulladások enyhítésére;
őszi margitvirág – fejfájás ellen;
gingko biloba – vérellátási zavarokból adódó fájdalmak esetén;
kasvirág – ennek immunerősítő hatása is van;
borsmenta – amely hűtő hatású, valamint a körömvirág és a golgotavirág.

idegzsába – orbáncfű
menstruációs fájdalmak – cickafark, pásztortáska
fejfájás – rozmaring
gyomorfájás – bazsalikom, ezerjófű
fogfájás – tárkony, szegfűszeg
ízületi fájdalmak – nyírfa- és fűzfakéreg
fülfájás – kövirózsa, levendula


Masszázsterápia, reflexológia
A masszázs során az izomgörcsök oldódása segítheti a fájdalom csökkenését. A fájdalmas területeknek megfelelő reflexzónák ingerlésével a kézen, illetve a lábon befolyásolni tudjuk a velük kapcsolatos testtájak fizikális panaszait. Fejfájásnál például a hüvelykujjbegyet érdemes nyomkodni, felváltva mindkét kézen.
Akupunktúra, akupresszúra
Általános fájdalomcsillapító pontok: a vastagbél-meridián 11-es pontja, ami az ember behajlított karján, közvetlenül a könyökcsont fölötti lágy rész mélyedésében található, itt lehet masszírozgatni; továbbá a hólyag-meridián 60-as pontja, ami a külső boka és az Achilles-ín közötti mélyedésben van.

Homeopátia
A homeopatikus szerek közül létezik egy-két általános, jól bevált fájdalomcsillapító, de az esetek többségében fájdalomspecifikusan kell az adott szert kiválasztani. Rándulás és ficam, illetve balesetek, horzsolások okozta sebek, és az ebből eredő fájdalmak esetén például az Árnikát lehet bevetni, nyílt, súlyos sebek esetén pedig a Hypericum D6-ot. Általános fájdalomcsillapításra a Kamilla ajánlott D3-as és D6-os hígításban.

Hidroterápia
A vízgyógyászati eljárások közül főleg a borogatások és áztatások használhatnak fájdalmak esetén. Meleg vizes borogatás javasolt lumbágó, idegzsába, menstruációs fájdalmak, vesegörcs, izomfájdalmak és izomgörcsök esetén, hiszen a melegnek izomlazító, görcsoldó hatása van. Krónikus vagy stressz okozta fájdalmaknál – például idegesség okozta gyomor- vagy fejfájás esetén –, a meleg, illóolajos (pl. levendula) fürdő a legjobb.

Stresszoldó módszerek
A relaxáció, a meditáció, az autogén tréning, a kineziológiai oldás, továbbá a különböző vizualizációs és imaginációs technikák segíthetnek. Általános fájdalomcsillapító, ha az ember elképzeli magát a fájdalmat mint nagy, izzó vörös gömböt, aminek aztán addig változtatja a színét, míg az át nem megy előbb rózsaszínbe, majd fehérbe – magyarán az ember kifehérítheti a fájdalmát.
A fájdalom lelki okainak felderítése-oldása érdekében mindenképpen érdemes kineziológust felkeresnünk. Egyszerű, otthon, önmagunkon is kivitelezhető kineziológiai fájdalomcsillapító technika, amikor egyik kezünket a homlokunkra, a másikat pedig a fájó testrészre helyezzük, és behunyt szemmel így lélegzünk jó mélyen 10-szer, 15-ször. Utána igyunk meg legalább két pohár tiszta vizet!
A fájdalom – feladat. Feladat a testi-lelki okok felderítése, és a legoptimálisabb fájdalomcsillapító módszerek megtalálása. Az átélt fájdalmak megszülhetik bennünk az együttérzést a szenvedők felé – ne legyünk közömbösek mások fájdalma iránt, egy jó szó, egy szeretetteljes érintés is sokat segíthet!

Váradi Tibor

 Forrás: zoldujsag.hu