Kategória:
Betegségek A-Z, Betegségek A-Z

Létrehozva:
2019-12-08 21:44:13

Cikk írója:
Joó Gábor


Tejallergia

A tejallergia az ételallergia egy fajtája. Bár gyakran összetévesztik, nem azonos a laktóz-intoleranciával, amit a laktáz enzim hiánya okoz, és nem tekinthető betegségnek. A két kórkép tünetei közötti különbség, hogy a tejallergiában szenvedő ember tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitele után megjelennek, míg a laktázhiány esetén a maradék laktázkapacitás kis mennyiségű tejet képes lebontani, így a tünetek nem jelentkeznek. A tejallergia a tehéntej laktalbumin vagy kazein alkotóelemei elleni IgE-típusú immunválasz.

Formái:

Elsődleges: Európában az emberek 10%-a, Ázsia és Amerika egyes bennszülött népeinél esetenként a lakosság 95%-a felnőttkorban már nem rendelkezik tejcukor-bontó enzimmel (laktázzal).

Másodlagos: Minden vékonybél-nyálkahártyát pusztító kórképben és gyomor-eltávolítás után.

Lényeg:

A tejcukor lebontása a csecsemők életben maradása szempontjában elsődleges fontosságú volt az evolúció során. A laktáz a laktózt (tejcukor) galaktózra és glükózra bontja, ami a vékonybél rendesen felszív. Ha nem, akkor a vastagbélbe továbbítódik, ahol tejsav, szén-dioxid és hidrogén keletkezik. A tejsav vizet vonz a bélbe, ami hasmenést, hasi görcsöket és bélgáz-távozást okoz.

Tünettan:

Tejfogyasztást követő hasmenés, hasi görcsök, puffadás, bélgázok.

Laboratóriumi:
Savanyú széklet. Tejcukor fogyasztása után a vércukorszint nem nő és jelentkeznek a klinikai tünetek. Tejcukor fogyasztását követően a vastagbélben keletkező hidrogén megjelenik a kilélegzett levegőben.

Szövettani: Vékonybél-mintavétel kimutatja a csökkent laktáz-aktivitást.

Kezelés: A tejtartalmú élelmiszerek mellőzése, esetleg kefir és joghurt kisebb mennyiségben fogyasztható.  

 

Tünetek

Emésztőrendszeri tünetek: Tejfogyasztást követő hasmenés, hasi görcsök, hányás, puffadás, bélgázok. Viszketés az ajkakon, az ínyen.

Légúti tünetek: Fulladás, asztma, rhinitis, gégevizenyő.

Bőrtünetek: Kiütések, bőrpír.

Keringési tünetek: Szapora szívverés, vérnyomásesés, esetenként sokk.

Egyéb tünetek: Láz, ízületi panaszok.

 

Diagnózis

Klinikum: Tej fogyasztását követő jellemző tünetek (provokációs teszt).

Laboratóriumi: A vérlemezke- és fehérvérsejtszám csökkenése, illetve a hisztamin-koncentráció emelkedése. Specifikus IgA kimutatása a vérből.

Colonoszkópos provokációs próba (ritkán alkalmazott): A vastagbélbe vezetett endoszkóp által helyileg allergizásá a vélt allergénnel és a helyi reakció megfigyelése.

Bőrpróba: Tejallergia esetén megbízhatósága kérdéses.

Kezelés
Az ismert allergizáló anyag mellőzése az étrendből. Akut esetben a shock megelőzése hisztamin-ellenes anyagokkal és intenzív kezeléssel.

Hiposzenzibilizáció
Az antigén igen kis mennyiségével végzett "érzéketlenítés".

Prognózis
Az étrendi tanácsok szigorú betartása panaszmentességet okozhat.

Laktóz-intolerancia
A laktóz-intolerancia nem azonos a tejallergiával! A tejcukor-érzékenység más néven laktóz-intolerancia egy csökkent enzimműködéses vagy enzimhiányos emésztési zavar, melynek során a vékonybélben nem termelődik elégséges mennyiségben a tejcukorbontó, laktáz enzim.

A lebontatlan tejcukor (laktóz) a vastagbélben bakteriális bomlásnak indul, amely jellemző panaszokat okoz (pl: haspuffadás, hasi görcsök, bélkorgás, ozmotikus hasmenés). Megfelelő diétával és/vagy a laktáz enzim pótlásával a panaszok megszüntethetők, az állapot karbantartható.


Forrás: Wikipedia